15 éves a BOOOK Kiadó!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/252-1299

 

          

Blog

A kalamaru-szigetek

"A horizont fölé emelkedő napkorong erősödő fénye szétáradt a Trópusi-óceán felett, majd a Kalamaru-szigeteket elérve felborzolta a kopasznyakú kakasok taraját, mire azok hangos kukorékolásba kezdtek.

Ambrus Éva, Vágó Piros: 

Gyors finom, egyszerű- 77 recept a mindennapokra

Tippek a gyors és tudatos ételkészítéshez

Nyár & grill

"Beleszerettem a grillezésbe. Ezt nem tudom másként fogalmazni. Ha elkezdi az ember, szinte függőséget okoz. Igazi grillpartin először Floridában, a tengerparton voltam.

Kalandozások a fűszernövények varázslatos világában

"A pillangó levendula

Twistkirály

"Ugyanennek az évnek, 1962-nek a tavaszán apám a szomszéd gyógyszerésztől titokban balatoni telket vásárol. „Titkolni kell, hogy ne ingereljük az embereket!” – ez apám mottója. Inkább nem jár kocsival sehová, nehogy valakinek szemet szúrjon.

A menopauza, azaz a változókor mindig is jelen volt, jelen van és jelen lesz a nők életében. Egy bizonyos kor után ez az állapot mindenképpen bekövetkezik. Azt is mondhatnánk, hogy ez csupán a női lét új fejezete, amire fel lehet készülni, sőt, érdemes is ráhangolódni.

tanulok, próbálom a világot, minden vadonatúj

szentivánéj

A levendula felhasználása

Gasztronómia

Magyarországon étkezési célra csak a Lavandula angustifolia virága ajánlott. Hazánkban belső használatra illóolaja nem javasolt, de például Franciaországban néhány cseppje hozzáadható az ételekhez, sőt, a francia konyha a levendula aromavizét is előszeretettel alkalmazza.

A jól átgondolt stílus az önismeret egyik origója.

Csalár Bence divatszakértő – és több divattal kapcsolatos könyv szerzője – előadásában illeszkedési pontokat kínál a divatban való eligazodáshoz, illetve rávilágít, hogy az ember milyen kommunikációt folytat a külvilág felé pusztán az öltözködésével. Tézise, hogy az, aki ruhákat vásárol, illetve egyszerűen reggelente felöltözik, azzal résztvevőjévé válik a divatiparnak; valamint fontosnak tartja annak megértését, hogy a ruha nem egy elkülönült vászondarab, hanem az ember második bőre – ezért fontosnak kell lennie a megfelelő darabok kiválasztásának, egymáshoz illesztésének, a belső értékek szerinti viselésnek.

Az előadó öniróniával, személyes és szakmai történeteivel szórakoztató formában tárja a közönség elé, hogy az öltözködés és a divat milyen segítséget adhat az életben való boldoguláshoz, miként lehet önkifejezési mód egy eszköze. A ruhák megváltoztathatják az ember hangulatát, reprezentálhatja, hogy miként gondolkozik a világról, hogy viselkedik a környezetével, illetve a saját testével.

A magyar konyha eleven, nyitott, befogadó és izgalmas. Ahogyan az volt a 19. század második felében is, amikor megszilárdultak azon keretei, amelyek között ma is létezik. Kialakulását döntő módon befolyásolta az, hogy Magyarország az Osztrák Magyar Monarchia része volt. Ezért nemzeti konyhánk számos ismert eleme a Monarchia ételeinek a „leszármazottja”. Ilyen a pörkölt, a rántott hús, a vadas, a szalontüdő. Más ételek jóval később kerültek az asztalra, például a Somlói galuska vagy a Rákóczi-túrós nem létezett a 20. század második fele előtt. A valóban hagyományos, 19. század előtti konyha – a reneszánsz és barokk hatását máig őrizve – Erdélyben lelhető fel máig.

S mégis, okkal vagyunk büszkék a magyar konyhára, mert e változások során lett olyanná, amilyennek ma szeretjük. Karakteressé és egyedivé. S olyanná, ami ma is változik: száz év múlva e kötet újabb kiadása más receptekkel fog napvilágot látni. S ez – ne vitassuk – éppen így van rendjén.

Újházi tyúkleves

A magyar konyha mára jellemzően leveses konyhává lett, nem számít teljesnek egy hagyományos étkezés, ha nincs feltálalva egy tisztességes adag leves. A hazai gasztronómia egyik legendája a gyöngyöző húsleves, ami számtalan formában készülhet, nincs két egyforma recept, miért is lenne?

Jókai-bableves

Ez a leves a magyarság egyik leghíresebb írójának, Jókai Mórnak a nevét viseli, amit egyik regényében (Kőszívű ember fiai) is leírt, bár ekkor még nem egészen úgy nézett ki, mint amit ma Jókai-bablevesnek hívunk. Jókai még „görög olvasó angyalbakanccsal” néven illette, ami a bab méretére és a malacláb formájára utalt, és nem takart mást, mint a füstölt lábbal együtt főtt babot fűszerpaprikás-hagymás rántással sűrítve. Mai formáját Gundel János alkotta meg.

Szegedi halászlé

Magyarországon tájegységek szerint különböző halászlevet készítenek. A két legnépszerűbb a szegedi, ami passzírozott alappal készül az iménti recept szerint, a másik a bajai, amit nem szűrnek, és rétegekben rakják a bográcsba, mellé pedig gyufatésztát adnak.

Forrás:

Sparhelt, BOOOK Kiadó

Manapság számos tévhit kering azzal kapcsolatban, hogyan lehetne, illetve kellene a kutyák megfelelő táplálását kivitelezni. Az elmúlt évek, évtizedek során fokozatosan megrendült a háziállattartók részéről az állateledel-gyártókba fektetett bizalom. Ennek eredményeként az igény, mely szerint mi, gazdák még tudatosabban szeretnénk négylábú kedvenceink étrendjét befolyásolni már nemcsak körvonalazódik, hanem valós formát is öltött.

A jutalomfalatok a kényeztetést jelentik kutyáink számára. Azonban fontos szabály, hogy csak akkor jutalmazzuk őket, ha megérdemlik, azaz, ha azt a tevékenységet, amit éppen csinálnak, díjazásra méltónak találjuk. A jutalmazással, dicsérettel megerősítjük bennük az adott viselkedést. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezekkel a finom falatokkal – főleg a házilag készítettekkel – energiát és tápanyagot is adunk a kutyánknak, tehát ezt kalkuláljuk bele a napi szükségletébe.

Omlós májas

300 g BÚZALISZT

7 g SÜTŐPOR

200 g VAJ

100 g MÁJKRÉM

2 db TOJÁSSÁRGÁJA

ízlés szerint: kevés só, szárított majoránna

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a hideg vajjal összemorzsoljuk (ezt a műveletet hideg kézzel végez zük). A májkrémet és a tojássárgáját hozzáadjuk, sóval, majoránnával ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk, és 20 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Ezt követően téglalap alakúra nyújtjuk, és derelye vágóval, tetszőleges formájú kiszúrókkal vagy felme legített éles késsel hosszúkás, ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle. Az így kapott tésztacsíkokat sütő papírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200 fokon megsütjük. Akkor adjuk a kutyának, ha teljesen kihűlt.

Muffin a bocitól

1 db TOJÁS

30 ml TEJ

25 ml ÉTOLAJ

75 g JUHTÚRÓ

80 g TELJES KIŐRLÉSŰ BÚZALISZT

1 csomag SÜTŐPOR

50 g CUKKINI (g)

50 g KÍGYÓUBORKA

50 g GOUDA SAJT (reszelt)

ízlés szerint: kevés só, étolaj a forma kikenéséhez

A tojást a tejjel és olajjal habosra keverjük, majd az áttört túrót hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral összedolgozzuk, majd a folyékony összetevőkkel elkeverjük. A cukkinit és az uborkát megtisztítjuk, meghámoz zuk, és a reszelt sajttal együtt a keverékhez adjuk. Egy közepes méretű muffinsütőt olajjal kikenünk, vagy sütőpapírral kibélelünk. A formákat kétharma dáig a masszával megtöltjük, és előmelegített, légkeveréses sütőben, 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűlt, kínáljuk.

Kapros-túrós ropi

250 g ROZSLISZT

250 g TEHÉNTÚRÓ

1 db TOJÁS

150 g KACSAZSÍR

ízlés szerint: friss kapor

A lisztet átszitáljuk, és a finomra vágott kaporral összekeverjük. A túrót belemorzsoljuk, majd a tojást és a kacsazsírt hozzáadjuk. A masszát alaposan össze dolgozzuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd derelyevágó segítségével tetszőleges vastagságú stanglikat vágunk belőle. (Ha van csontalakú kiszúrónk/szaggatónk, azt is használ hatjuk.) A ropikat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük.

Forrás:

Vékony Blanka, Dr. Mák Erzsébet, Balogh Lívia: Kutya jó étrend

Kutyatáplálásról nemcsak kezdőknek

Bőrünk az egész testünket borító legnagyobb külső szervünk, így egyáltalán nem mindegy, hogy mivel ápoljuk. Fő feladata, hogy megvédjen bennünket a környezeti hatásoktól, megakadályozza a kórokozók elszaporodását, szabályozza a testhőmérsékletünket, valamint megakadályozza a vízvesztést, kiszáradást. Az érzékeny idegvégződések sűrű hálózata miatt érzékszervként is működik, valamint UV-sugárzás hatására képes aktiválni a D-vitamint a szervezetünkben.

Mindenkinek jólesik egy kis kényeztetés, bőrünk sincs ezzel másként. Érdemes hát odafigyelnünk, hogy mit kenünk magunkra. Szépségünk az egészségünkből fakad. Elég ironikus hát, hogy a mai szépségápolási termékek zöme tele van mérgező anyagokkal, melyek nemcsak a saját, de környezetünk egészségét is károsítják.

A természetes bőrápolási termékek otthoni elkészítését igazi szupererőként élhetjük meg. Egyrészt pontosan tudjuk, honnan származnak az alapanyagok: a természetből. Másfelől pedig, amikor rájövünk, hogy új szérumra vagy bőrradírra van szükségünk, a bolt helyett elég csak a konyhába szaladnunk, és körülnéznünk. Ha lecseréljük a bolti termékeket saját készítésű szépségápolókra, azt testünk, lelkünk, és bolygónk is meghálálja.

Körömvirág

A körömvirágot az ókortól kezdve használják gyógyításra. A belőle készült krém kiváló sebgyógyító, gyulladásgátló, fertőtlenítő hatású. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nyugtatja a bőrt, ezért ekcéma és rosacea esetén hatékony segítséget jelenthet.

Natúr joghurt

A joghurt baktériumkultúrája nemcsak elfogyasztva, a gyomornak tesz jót, de az arcunk ra kenve a bőrünknek is. A joghurt univerzálisan használható, mert egyszerre tisztítja és táplálja a bőrt, így bármilyen bőrtípusra meg felel. Elsősorban zsíros bőrre és pattanások el len ajánlják, de a száraz bőrt is karbantartja. Mivel gazdag alfa-hidroxi savban, hámlasztó ként működik. Ősszel kifejezetten hasznos, akár magában is, de szinte bármivel összekeverhetjük. A fáradt, fakó bőr ellen próbáljuk ki déligyümölccsel, ha nyugtató maszkot szeretnénk, választhatjuk az aloe verát, hidratáláshoz pedig az uborkát, de akár növényi olajokat is.

Napraforgóolaj

A napraforgóolajról hamarabb jut eszünkbe a főzés, mint a szépségápolás, pedig a hidegen sajtolt napraforgóolaj vitaminokban gazdag, aminek köszönhetően hidratálja, fiatalítja és védi a bőrt.

Forrás:

Munkácsi Brigitta: Krémek és illatok

57 házi készítésű szépségápoló

A tél beköszöntével érdemes megerősítenünk immunrendszerünket. A táplálékkiegészítők használata mellett, helyett gondoskodhatunk szervezetünk egészségéről az étkezésekre való odafigyeléssel is.

A superfoodok rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez, főként akkor, ha igyekszünk elsősorban hazai forrásból beszerezni. Lássunk néhány kiváló szuperélelmiszert, melyek itthon is könnyedén elérhetők. 

Megjelent Csalár Bence harmadik könyve, a Stílustérkép

Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró, legújabb könyvében a fenntartható divat egyik legfőbb pontjára fókuszál egy nagyot, nevezetesen az önismeretre, amely elengedhetetlen része minden változásnak, legyen szó egy fenntarthatóbb gardróbról, tudatos öltözködésről vagy önmagunk mélyebb megismeréséről. Sokszor beszélünk arról, hogy nem szabad lemondanunk megunt ruháinkról, érdemes új szemmel nézni rájuk, átalakítani, formálni, szeretni minél tovább. Ez hatványozottan igaz önmagunkra is, akár a belsőnkről, akár a külsőnkről van szó. Éppen ezért a szerző ezúttal egy, a selyem és lenvászon alatt rejlő mélyebb utazásra invitálja az olvasót. Egyúttal pedig arra biztat mindenkit, hogy habár lehet egy adott keretrendszer vagy mások elvárásai szerint öltözködni, a nap végén úgyis csak az számít, mi hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

3 KÖRNYEZETBARÁT TISZTÍTÓSZER

A háztartások többsége tele van az egészségre és a környezetre is káros mérgező anyagokkal. A bolti tisztítószerek összetevőiben található maró vegyszerek nemcsak a környezetet károsítják, hanem a saját egészségünkre is ártalmasak, belélegezve vagy a bőr érintkezésével allergiát okozhatnak. Használatukkal ráadásul rengeteg újra nem hasznosítható műanyag szemét keletkezik.

Szerencsére számos természetes, vegyszermentes takarítószer is a rendelkezésünkre áll.

Használatukkal nemcsak otthonunk energiája lesz kellemesebb, de mi magunk is felfrissülünk lelkileg.