15 éves a BOOOK Kiadó!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/252-1299

 

          

Blog

Tippek, praktikák Polgár Tündétől

Tippek, praktikák Polgár Tündétől

Nyár & grill

"Beleszerettem a grillezésbe. Ezt nem tudom másként fogalmazni. Ha elkezdi az ember, szinte függőséget okoz. Igazi grillpartin először Floridában, a tengerparton voltam.

Elvarázsolt, hogy ezt elegánsan is lehet csinálni, és nem csak arról szól, hogy feldobunk egy kolbászt vagy egy szelet húst a grillrácsra. A lenyugvó napfényben grillezni, lágy zene és néhány pohár kellemes bor vagy koktél mellett bármely nyári este fénypontja.
Arról nem beszélve, hogy itt a férfiak is szívesen megcsillantják a tudásukat. Jó nézni, amikor négy-öt grillmester okoskodik a tűz fölött, egy pohár borral a kezében, és
mindenkinek más a tuti módszere.

Akár nyáron, akár télen, a közösségi élet központja a grillkonyha, és nem mellesleg a konyha sem lesz büdös a főzés végére.
Csodálatos dolog, hogy a természetben ehetünk, akár ropogó tűz mellett, lampionok
alatt, vagy gyertyafénynél. Egészen más hangulatú vacsorákat jelent a grillezés, szabadabb, gondtalanabb, mint a hagyományos összejövetelek. Ha pedig még egy kis tűzrakó is kerül a grillezés közelébe, felejthetetlen estében lesz részünk és a vendégeinknek is. A lényeg a lazaság, a fantáziánk szabadon engedése. Nincs, amit ne lehetne meggrillezni. A húsok, halak, tengeri herkentyűk mellett a zöldségek és a gyümölcsök is a grill sztárjai lehetnek.

ELŐKÉSZÜLETEK
Ha grill, akkor mindenkinek a hosszú pácolás jut rögtön az eszébe, pedig korántsem kell mindent napokig, órákig pácolni. Viszont, ha pácolás mellett döntünk, akkor ne keverjük a húsokat, halakat, zöldségeket, használjunk friss fűszereket, és amit csak lehet, készítsünk elő.

Egy grillpartihoz is tökéletes terítő az újságpapír vagy az én nagy kedvencem, a maradék tapéta. Gyakran betérek tapétákat árusító üzletekbe, ahol a megmaradt tekercsek között mindig találok olyat, ami megfelel egy-egy parti tematikájának. Egy őszi grillezéshez hangulatos alátétet vagy asztali futót tudunk készíteni például egy hulló faleveles tapétából. Ugyanígy karibi hangulatot teremthet egy nagy pálmaleveles, papagájos tapéta, ha mondjuk karibi grillpartit tervezünk. De ha western hangulatú tapétát találunk, az is feldobja az aktuális grillpartit.

A terítés lehet modern vagy rusztikus, a lényeg, hogy kifejezze az este hangulatát, összhangban legyen az ételeinkkel és az italainkkal. Egy grillpartinál például szeretek eltérni a szabályostól, gyakran használok ilyenkor összevissza tányérokat, a mezei vagy kerti virágoknak tökéletes váza a befőttesüveg vagy a locsolókanna, de csodás dekorációt készíthetünk a gyerekekkel az udvaron vagy a vízparton szedett kavicsokból és néhány gyertyából.
Az italokat mindig hűtsük be alaposan, készítsünk többféle limonádét, én mindig készülök előre gyümölcssorbet-val is. Még nem volt olyan, hogy nem fogyott volna el néhány adag a vacsora után.

TIPPEK A GRILLEZÉSHEZ
- A faszén és a gázgrill vitája örök. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. Én az egyszerűsége és tisztasága miatt a gázt preferálom.
- Soha ne legyen túl sok páclé a húson, amikor a grillre helyezed. Láttam már néhány szemöldök és szempilla veszteséget a zsiradék miatt felcsapó láng következtében.
- Használj grilltálcát, alufóliát, vagy grillmattot (tapadásmentes grill sütőlap, amit rá lehet tenni a grillrácsra, hogy semmi ne hulljon bele a grillbe), ezek megkönnyítik a sütést.
- Ami apró, mindig húzd nyársra!
- Ahány zöldség, annyi sütési idő.
- Óvatosan bánj a friss zöldfűszerekkel, mert nem gusztusos, ha a húsra ég.
- A grillezett húsok és zöldségek igénylik a friss mártásokat.
- A sör a grillpácok nagy barátja, használd bátran!
- Ha halat grillezel, olyan típust válassz, ami nem esik könnyen darabokra!
- A maghőmérő, ha jól használod, a legjobb társad lesz a grillezésnél."