15 éves a BOOOK Kiadó!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/252-1299

 

          

Blog

Környezetbarát tisztítószerek otthonra

Környezetbarát tisztítószerek otthonra

3 KÖRNYEZETBARÁT TISZTÍTÓSZER

A háztartások többsége tele van az egészségre és a környezetre is káros mérgező anyagokkal. A bolti tisztítószerek összetevőiben található maró vegyszerek nemcsak a környezetet károsítják, hanem a saját egészségünkre is ártalmasak, belélegezve vagy a bőr érintkezésével allergiát okozhatnak. Használatukkal ráadásul rengeteg újra nem hasznosítható műanyag szemét keletkezik.

Szerencsére számos természetes, vegyszermentes takarítószer is a rendelkezésünkre áll.

Használatukkal nemcsak otthonunk energiája lesz kellemesebb, de mi magunk is felfrissülünk lelkileg.

 

 

ECET

Az ecet egyidős az emberi civilizációval. Az ecetsav a legfontosabb, természetben is előforduló sav. Átlátszó, szúrós szagú folyadék. Gőze maró hatású, ingerli az orrot, a szemet, a nyálkahártyákat és a tüdőt is. Ne hajoljunk fölé, és ne lélegezzük be! Csak olyan helyiségben használjuk, ahol tudunk szellőztetni. Nagy hígításban azonban veszélytelennek számít.

Az ecet és a víz különböző arányú keveréke használható általános tisztításra, felmosásra, ablak- és üvegtisztításra. Emellett fertőtlenít, remek zsíroldó, vízkőoldó, semlegesíti a kellemetlen szagokat, továbbá hatékony a penésszel és a baktériumokkal szemben. Folttisztításra is kiváló.

 

SZÓDABIKARBÓNA

A szódabikarbóna egy enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Nagyon finom szemcsés, fehér por, íze enyhén sós. Elsősorban mosogatógépbe és mosáshoz használjuk mosószeradalékként, mosószóda mellé, mert a mosóhatás így fokozható, és mivel jobban is oldódik, mint a mosószóda, vízlágyító hatása előbb érvényesül. Kézmelegnél ne legyen melegebb a víz, mert elbomlik!

Tisztít, szagtalanít, fertőtlenít, lágyítja a vizet, kihozza a foltokat a kárpitokból és egyéb textíliákból. A sütőt és a tűzhelyet is tisztára pucolhatjuk vele. Súroláshoz is bevethetjük. Vízzel pasztát képezve jól oldja a zsíros szennyeződéseket a sütőről, a tűzhelyről vagy a csempéről. A nem súrolható felületek tisztításában is segít, szépen oldja a szennyeződéseket és a vízkövet is. A hűtőben egy tálkába téve eltünteti a kellemetlen szagokat.

Étkezési szódabikarbóna kapható az élelmiszerboltokban, a szupermarketekben, de takarításhoz célszerűbb a háztartási, bio- és csomagolásmentes boltokban keresni, nagy kiszerelésben.

CITROM ILLÓOLAJ

Remek zsíroldó, baktériumölő, szagtalanít, megnyugtat, és az egyik legjobb levegőfertőtlenítő illóolaj. Igazi „jolly joker”. Magas tisztító és baktériumölő hatásáról ismert.

Számos hasznos hatása mellett a lelki hatása is jelentős, megnyugtat, oldja a depresszív hangulatot és növeli a koncentrációs képességet, valamint elmulasztja az érzelmi kimerültséget.

Ahogy sejtjeink folyamatos megújulása elengedhetetlen szervezetünk regenerálódásához, egészségünk és lelki egyensúlyunk érdekében otthonunknak is fel kell frissülnie. Itt az idő, hogy újradefiniáljuk a takarításhoz kapcsolódó viszonyunkat, mely e könyv segítségével nyűg helyett olyan tevékenységgé válhat, ami a saját és bolygónk egészségére is jó hatással lehet.

Ha mi készítjük el házilag a különféle tisztító- és mosószereket, érzelmileg közelebb kerülhetünk a tisztaság eszméjéhez. A természetes alapanyagok és illóolajok használatával könnyedén megteremthetjük otthonunk tetszőleges energiáját, hangulatát, ahol feltöltődhetünk és önazonosak lehetünk.

Könyvünk olvasója olyan környezet- és pénztárcabarát recepteket kap, melyek segítségére lesznek a takarításhoz szükséges összes szer egyszerű elkészítésében, legyen szó a mosás során folttisztításról, fürdőszobai kádtisztításról, a konyhában sütőtakarításról, vagy akár bútorápolásról, természetes illatosításról, molyirtásról.

A könyv megvásárolható weboldalunkról.