15 éves a BOOOK Kiadó!

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 252 1299

Szerzőink

 

 

Alapi István

Artisjus-, Fonogram- és ProArte-díjas gitáros, zeneszerző, előadóművész vagyok, akit legtöbben természetesen az Edda Művek koncertjeiről ismerhetnek.

Eddigi pályám során közel 300 zenei albumon hallható a játékom. Az elmúlt időszakban annyian, és annyiszor faggattak engem a szakmám és az életem sztorijairól, hogy egyszer csak arra az elhatározásra jutottam, hogy megírom életem első 60 évének történetét, Európától Ázsián át, Amerikáig.

Próbáltam a lehető legnagyobb őszinteséggel az olvasóim elé tárni gondolataimat, érzéseimet. tele izgalmas, humoros, vagy éppen szomorú részletekkel, ezáltal betekintést engedve az életembe, a zenészszakma kulisszatitkaiba, bemutatva az akkori kort zenészszemmel. Ehhez nyújtott kitűnő támogatást a BOOOK Kiadó.

Ambrus Éva

Ambrus Éva

Egy kisvárosban nőttem fel szüleimmel és testvéreimmel, ahol magunk termeltük meg az asztalra valót.

Édesanyám főzi a világ legfinomabb ételeit, én pedig igyekszem utolérni őt.
Imádok főzni, ez az egyik hobbim, az utazás és a fotózás mellett.

Hiszek abban, hogy Anyaként az egyik legfontosabb (de nem az egyetlen) küldetésünk, hogy finom és egészséges ételeket készítsünk a családunk számára.
Hitvallásom, hogy "Minden étel, amit te készítesz gyermekednek ajándék, amit együtt készítetek kincs."

Ambrus Krisztina

Szeretek névsorelső lenni, mert így nincs sok időm felkészülni.

Egyszer egy csokigyár mellett laktam két hónapig, de nem tudtam betelni a tömény csokiillattal.

De ki dönti el, mi objektív?

Minden ehető növényt megkóstolok, legyen az szúrós vagy illatos; biztos vagyok benne, hogy lehet belőle finom ételt készíteni.

Kiskorom óta főzök, jógázom és írok; sok mindent csináltam, de valójában semmi mást ezeken kívül.

Andrejszky Zoltán

Andrejszky Zoltán

Andrejszky Zoltán az évek óta nagy népszerűségnek örvendő és mára már több mint 220 adást is megélő, a Fishing & Hunting TV-csatornán futó Halimádók Konyhája házigazdája. Küldetése, hogy amatőr és profi szakácsoknak olyan nélkülözhetetlen könyvsorozatot állítson össze, amelyből különleges módszereket, konyhai mozdulatokat is megismerhessenek az olvasók. Mindenkinek azt üzeni, hogy magabiztosan használják a halat fő alapanyagként. 

Aradvári-Szabolcs Mariann

Aradvári-Szabolcs Mariann

1998-ban végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar dietetikus szakán, majd 2002-ben egyetemi diplomával egészítette ki a végzettségét a Nyugat-magyarországi Egyetem élelmiszer-minőségbiztosító szakán. Több évig terápiás dietetikusként dolgozott kórházakban, de vezetett iskolaélelmezést is.

Jelenleg egyéni tanácsadással foglalkozik, illetve idősotthonoknak tervez étlapot.

Egészségnapok keretében rendszeresen tart előadásokat a táplálkozásról gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
A tájékoztató jellegű, a megelőzés fontosságát hangsúlyozó előadások mindig nagy kihívást jelentik a számára.

Küldetésnek éli meg a szakmáját, fontosnak tartja az egészséges táplálkozást, az egészséges életmódot. A Menopauza című könyvet is elsősorban a nők életében bekövetkező változásra való tudatos felkészülésnek szentelték a többi szerzővel egyetemben.

Balogh Lívia

Balogh Lívia

Balogh Lívia tanácsadó dietetikus, koordinátor. Nagymamájánál szerzett gyermekkori kutyás élményei óta elkötelezett az ebek iránt.

A kutya jó étrend könyv társszerzője több mint tíz éve indította el vállalkozását Dr. Mák Erzsébettel és Vékony Blankával. A Kutyadiéta (www.kutyadieta.hu) legfőbb célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a kutyáknak, akiknek speciális étrendre van szükségük. A legtöbben betegség miatt keresik fel őket, hiszen az ebek körében is sok a táplálkozással összefüggő, diétával kezelhető probléma, pl. táplálékallergia, vesebetegség, elhízás, epilepszia stb.

Bede Anna

Bede Anna


Eddig kétszer voltam vega életemben, a kettő között pedig – ezt ellensúlyozva – a véres hurka volt a kedvenc ételem.

Élvezem a halmazokat és halmozom az élvezeteket.

Nagyon szeretek fotózni; egyik kedvenc témám a lábam, ami mindig kéznél van.

Kedvenc időszakom nyáron fél nyolc és nyolc között van. Ilyenkor egyszerre érzem magam kis pontnak és határtalan létezőnek, magányosnak és önmagában erősnek.

Zenére futok, zenére bringázom, zenére élek.

Beh Mariann

Beh Mariann


Gyerekkorom óta a természetben és a kertben érzem magam a legjobban. A nagyszüleimnek sokat segítettem a kerti munkákban, hétvégenként pedig Apukámmal jártam horgászni.

Az egyetem alatt megszerettem a borok izgalmas világát, így a Szőlészet Tanszéken kötöttem ki. A másik kedvencem a gyógynövénytan volt.
Az egyetemi évek alatt kezdtünk a saját kertünkben is gyógy- és fűszernövényeket termeszteni, és használni a mindennapokban.

A kislányaim mellett vágtam bele a ‘Bazsalikomos kert’ építésébe. A kertünkben termő alapanyagokat használva teákat, pestókat, lekvárokat, fűszersókat készítek, valamint workshopokat tartok, ahol mindenki egyedi és egészséges finomságokat alkothat.

Bereznay Tamás

Amióta az eszemet tudom, rajongok a Rolling Stonesért.

A grízes tésztát az emberiség elleni merényletnek tartom.

Szerintem a Jaguár E-type a valaha gyártott legszebb autó.

Nincs olyan pillanat és állapot, amikor a főzésre nemet tudnék mondani, így valószínűleg a kórházi ágyamat is a konyhára fogom kérni.

Imádom a száguldást, csak kár, hogy ilyen sok a radar!

Napsütés nélkül halottnak érzem magam.

Bernáth József


Jelenleg egy budapesti catering cég kreatív séfje vagyok.

Imádok utazni, új dolgokat megismerni, kóstolni, de nem tudnék, és nem is szeretnék elszakadni a magyar konyhától.

A főzés mellett a sütés lett a legújabb hobbim.

Sokszor a legegyszerűbb ételekhez a legnehezebb megbízható receptet találni – ezért kezdtem könyveket írni.

Bezselics-Békési Ildikó


Életvitelszerűen főzök és írok – nem tudnék köztük választani, egyik lehetőség sem érdekel a másik nélkül.

A fennmaradó időt evéssel és olvasással töltöm.

Imádom a négy évszakot, mert nemcsak a szépség sokféleségét mutatja meg, lelkileg rugalmasságra nevel.
Az erre való ráhangolódást próbálom segíteni az ételeimmel is.

A világ legszebb helye a Szigetköz. Szerintem.

Kedvenc színem a zöld, kedvenc ételem a spenót és a töltött paprika, rajongok a barokk zenéért és a filmekért.

Nagyon szeretem az állatokat, és komolyan aggaszt a Föld sorsa, ezért állat- és környezetvédelmi kérdésekben nem ismerek tréfát (tényleg).

Bíró Zsófia

Budapesten született, elvegyült az ELTE Bölcsészkarán, ahonnan 2003-ban, az államvizsgáján kivált, és visszaadta a doktori ösztöndíját, majd elment Radnóti Miklósnéhoz fölolvasónak. Közben föltalált egy reakcióidőmérő eszközt, és irodalmi műsorokat készített a PIM-ben. Az értelmiségi lét kilátástalansága felett érzett keserűségében egy ideig meggyőződéses bárénekesnőként tevékenykedett, de mikor szerződést kapott Libanonba, kitört a háború, úgyhogy elment kutyakozmetikusnak. Most pókerezni tanul, de sajnos nem nagyon megy neki.

Csalár Bence

A divat mindig fontos szerepet töltött be az életemben, hiszen már gyerekként is az önkifejezés egyik legfontosabb eszközeként tekintettem rá. Nyolc éve, az egyetemi éveim alatt indítottam el saját blogomat, egy nagyon inspiráló kortárs divat tematikájú gyakornoki pozíciót követően, majd idővel a saját felületemen is egyre nagyobb teret nyert a magyar divat, a tervezők és az alkotásaik mögött rejlő üzenet és filozófia. Divatújságíróként azóta a kortárs magyar divat lett a szakterületem, miközben a nemzetközi divathetek során folyamatosan fejlesztem magamat. Az elmúlt években megannyi tehetséges tervezővel volt alkalmam dolgozni vagy csak egy finom kávé mellett beszélgetni a műhelyükben. Hiszek a hazai divat erejében, na és persze abban is, hogy együtt sokkal nagyobb sikereket érhetünk el. Írásaim és a sokszor ehhez kapcsolódó fotózások mellett igyekszem a következő kreatív generációt is ennek jegyében oktatni a Budapesti Metropolitan Egyetem állandó előadójaként, valamint a Werk Akadémia divatszakértő képzésének szakvezető mentori pozíciójában.

Cserháti Tamara

Gyermekként nem sok időt töltöttem a konyhában, miután családanya lettem kezdtem el komolyabban főzni, illetve ismerkedni az izraeli konyhával.

Fontosnak tartom, hogy gyermekeim nem csak az édesapjuk oldaláról, hanem tőlem is minél többet megtudjanak izraeli gyökereikről, és szeretném az ételeken keresztül továbbvinni a családi hagyományokat.

Kétgyermekes családanyaként fontos számomra, az egészséges táplálkozás, hogy minél több zöldség, gyümölcs, szárnyas vagy éppen halétel kerüljön a család asztalára.

Fontosnak tartom a generációkon át élő és öröklődő családi ételek, fogások megmentését, leírását, a klasszikusoktól kezdve az egyedi keleti édességekig.
Receptjeim újra és újra a szeretteimmel töltött időt, a kedves emlékeket, az izraeli utazásokat idézik fel számomra.

Déri Szilvia

Konyhai karrierem 7 évesen kezdődött, amikor virslisütés közben felgyújtottam a konyhát. Azóta is a főzés a legnagyobb szenvedélyem.

Vallom, hogy a szénhidrát boldogít, aki ezzel nem ért egyet, mit sem tud az életről!

Sokat utazom, sok országban éltem, így konyhám és életfilozófiám ezt a nemzetközi látásmódot tükrözi.

Séf barátaim a falra másznak attól, ha megkérdezik tőlük, mi a kedvenc ételük. Nos, én nem mászom tőle falra. Az enyém az Ibériai-félsziget makkoltatott, fekete lábú sertésének szárított sonkája. Simán el tudnék élni rajta.

A legnagyobb öröm az, ha tele a lakásom barátokkal, minél többel, és nekik főzök.
Nem szeretek unatkozni. Amikor nem a konyhában töltöm az időm, olyankor is szórakoztatnom kell magam valamivel. Szépirodalommal, utazással, kertészkedéssel, barkácsolással, szereléssel, kisbútorkészítéssel, kötéssel, jógával.

Dr. Andrási Nóra

Szeretem, ha a felkelő nap a kedvenc kávés bögrémmel a kezemben, az ablakban talál. Ezek az én tökéletes reggeleim!

A bringám küllőinek hangja zene füleimnek – számomra ez az igazi szabadság.

A tavasz a kedvenc évszakom: minden évben mosolyt csal az arcomra, amikor olvadás után először megérzem a föld illatát.

Szórakoztató látni, milyen hatással vagyok másokra: sokan zavarba jönnek, ha “egészségtelen” dolgokat esznek a közelemben.

A dokumentálás közel áll hozzám: a konyhai kísérleteimről pontos naplót vezetek.

Dr. Mák Erzsébet

Hivatását tekintve elsősorban dietetikus, de élelmiszerminőségbiztosító és biológiatanári végzettsége is van. Főállású munkahelye a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetika és Táplálkozástudományi Tanszéke, ahol docensként dolgozik. Számos kurzusai közül különösen fontosnak tartja a Női egészségvédelem elnevezésű programját, amelynek része a nők különböző életszakaszának megfelelő optimális táplálkozása. A menopauza dietetikai problémakörével is itt találkozott először. Örömmel tett eleget korábbi szerzőtársának és barátnőjének, Aradvári-Szabolcs Mariann felkérésének, hogy írjanak egy menopauza témájú könyvet. Erzsébet annak a híve, ha lehet, tegyünk megelőző lépéseket, és védjük ki a kellemetlen tüneteket és betegségeket. Ezért ezt a könyvet nemcsak magának, hanem a hozzá hasonló életszakaszváltás előtt álló nőtársai számára is ajánlja.


Dr. Mák Erzsébet a Kutyadiéta megálmodója, létrehozója. A kutya jó étrend könyv társszerzője több mint tíz éve indította el vállalkozását Vékony Blankával és Balogh Líviával. A Kutyadiéta (www.kutyadieta.hu) legfőbb célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a kutyáknak, akiknek speciális étrendre van szükségük. A legtöbben betegség miatt keresik fel őket, hiszen az ebek körében is sok a táplálkozással összefüggő, diétával kezelhető probléma, pl. táplálékallergia, vesebetegség, elhízás, epilepszia stb.

Fábián Anita

Szeretném, ha minden ember merne és szeretne főzni.

Sokan unalmasnak tartják a tűzhely mellett ácsorgást, ezért találtam ki a “főzzünk zenére” koncepciót, hátha legalább azoknak megjön a kedve a főzéshez, akik szeretik a zenét.

A kedvenc ételeimért vagy egy jó koncertért képes vagyok több száz kilométert vezetni.

Egy lakatlan szigeten élnék egy világváros kellős közepén.

A rock a mindenem, de a szívem mélyén még mindig egy R-GOs tinilány vagyok.

Gajda Zoltán

“A szakács szakmában eltöltött sokéves gyakorlat után kezdtem el érdeklődni a dietetika, a táplálkozással történő gyógyítás iránt. Ez az érdeklődés végül olyan méretet öltött, hogy felnőtt fejjel találtam magamat ismét az iskolapadban. A dietetikában találtam meg új hivatásomat. Váltásnak azonban mégsem nevezném, hiszen a kettő ötvözete adja meg számomra a lehetőséget az igazi kiteljesedésére. Leírhatatlan öröm számomra, mikor gyakorlati tanácsokkal is elláthatom a hozzám fordulókat. Szenvedélyem a különböző betegségek diétáihoz megfelelő ételek, termékek kikísérletezése, fejlesztése.
Másik szenvedélyem a gyógynövények világa, annak is főként a tudományos bizonyítékokon alapuló területe.
Tudom, hogy ez már közhelynek számít, de nem szeretném abbahagyni a tanulást.”

Gáspár Bea

Teljesen szélsőséges vagyok, vagy minden vagy semmi!

Igyekszem magam pozitív gondolkodású emberekkel körbevenni, csodálom azokat, akik a siker ellenére is szerények, kedvesek tudnak maradni.

Hatalmas teherbírású és maximalista vagyok, nem érem be félmegoldásokkal.

A tolerancia az egyik fő erényem, valamint megpróbálom az életet alázatosan élni. Mert a konyhában is alapszabály az alázat és tisztelet pl az alapanyagok és a kollégák tisztelete!

Mindent szeretek, ezért nem nehéz nekem a konyhában kedveskedni. De ha igazán meg akar valaki lepni, akkor egy jó (bármilyen) házi sütivel le tud venni a lábamról!

Gelb Tatjána

Ukrajnában születtem és éltem le életem nagyobb részét, Magyarországra a páromnak köszönhetően kerültem több mint 15 éve. Főzni mindig is tudtam, de az alkotóvágy itt ébredt fel bennem, Magyarországon.
Bizonyára kellett hozzá az az ihletés, amit a családom és a környezetem biztosít számomra.
Szeretek itt élni és alkotni.
Imádom a 19. századot, ha választhattam volna, abban a korban élnék.
Nincs kedvenc konyhai irányzatom, mindegyikben van kedvencem, de pár éve a cukrászat favorit.
A konyhában a kihívást, a megoldhatatlannak tűnő feladatokat szeretem, nem a napi rutint.
Ha kitalálok, bevállalok valamit, mindig félek, de soha nem lépek vissza, és mindenáron véghez viszem, amit elterveztem.
Mottóm (amit mindenkinek ajánlok:)) egy orosz közmondás: a szemed fél, a kezed csinálja!

Hadarik Rita

Tini koromban megszállottan fogyóztam, ha valaki azt mondta volna, hogy főzőnő leszek, körbenevetem.

Vagy mindent beleadok, vagy nem is érdekel, meglehetősen szélsőséges vagyok, mégis egész rugalmas lettem.
Hatalmas teherbírású és maximalista vagyok, nem érem be félmegoldásokkal.

Igyekszem magam pozitív gondolkodású emberekkel körbevenni, csodálom azokat, akik a siker ellenére is szerények, kedvesek tudnak maradni.

A lehető legnagyobb elismerést a nagyfiamtól kaptam: Anya, te mindig figyelsz ránk!

Iklódi Dóra

Bármennyire is furcsa, de hálás vagyok az inzulinrezisztenciámért, mert ennek köszönhetem, hogy elindítottam a blogom és főzőtanfolyamokat tarthatok, amivel sok, hasonló cipőben járó embernek tudok segíteni.

Az én szuperképességem, hogy egyszerre rengeteg dologgal tudok maximális figyelemmel és energiával foglalkozni.
Kedvenc ételem a nagymamám szabolcsi töltött káposztája. Utánozhatatlan!
Akármerre megyünk külföldre a férjemmel, mindenhol a piacokat, kistermelőket és a zsibvásárokat keressük. Soha nem jövünk haza egy tányér, kanál, vagy éppen egy szép csempe nélkül, amit ételfotózásnál használhatunk.

Janits-Szabó Virág

Modern jógini vagyok, városi jógikat tanítok.

A szívem mindig szabad.

Kedvenc szavam: zabolátlan.

Ha egyetlen meditáció maradna, mert minden más lehetetlenné válna, akkor a színtiszta Csendet választanám.

Akkor vagyok a legjobb formában, ha a szabadban, szélben és esőben taníthatok.

Három teljes éven át éltem elvonulásban.

A végén így éreztem: „Nincsen válasz, mert többé már nincs kérdés. Csak csendébredés.

Kerek Brigitta

Ha önmagam kellene jellemeznem, azt mondanám: tervezetten spontán élő, egészséges hedonista.

Imádok új dolgokat felfedezni, utazva inspirálódni, és hagyni, hogy arra sodorjon az élet, ahol tennivalóm van.

A pitézés komolyabban 2012-ben került közel hozzám. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy eszköz lesz, amivel embereket hívhatok alkotni, csodás pitemandalákat készíteni azoknak, akiket szeretünk, mosollyal az arcunkon, hazai idényalapanyagokból, miközben az alkotás öröme minket is feltölt. Van ennél jobb? Szerintem nem sok.

Kiss Dóri

Kisgyerekkoromtól kezdve imádok írni, mégis csupán egy „last-minute” döntés során dőlt el, hogy ezzel kapcsolatosan tanulok tovább – de nagyon örülök, hogy így alakult.

Maximalista vagyok, ha valaminek nekiállok, azt 100 százalékosan szeretem csinálni.

Imádok enni, hihetetlenül tudom élvezni az ízeket, és az a hatalmas nagy szerencsém, hogy egyelőre még nem látszik meg rajtam.

Nagyon sokáig színésznőnek, később matematikusnak készültem; bár most úgy érzem, megtaláltam önmagam, ki tudja még, mit hoz a jövő?

Az őszinteség számomra a legfontosabb – egyszerre az egyik legjobb és legrosszabb tulajdonságom, hogy nagyon őszinte vagyok

Kiss Gergely

“A háromszoros olimpiai bajnok generációmról több könyv is született pályafutásunk során, de utólag, saját életrajzi könyv írásába a három írótársam felkérésére vágtam bele 2014-ben. Nem várt öröm és megtiszteltetés, hogy minden példány elfogyott és sokaknak nem jutott így az első kiadás 6000 példányából. Az újabb igények hatására vágtam bele az elmúlt hat év engem érintő történéseinek egy új fejezetbe foglalásába. Így kerülhet a kedves olvasók elé ez a 400 oldalas kiadvány egy sikeres sportkarrier hátteréről és az az utáni életemről.”

Kocsis Lilla

Vendéglátással a kilencvenes években kezdtem el foglalkozni, emellett pedig több területen felsőfokú végzettséget szereztem. 1998 és 2001 között Spanyolországban, ezt követően 2005-ig Londonban éltem. Bár a 2008-ban létrehozott Boutiq’Bar egyik alapító tagja vagyok, aktívan már nem, vagy csak nagyon ritkán állok a bárpult mögött. Az elmúlt évek vendéglátói tapasztalatát gyakran gasztro rovatok hasábjain, illetve vendéglátással kapcsolatos online felületeken kamatoztatom. Szenvedélyem a tanítás, a párlat- és koktéltéma kimeríthetetlen számomra, és a mai napig hiszem, hogy a felelős alkoholfogyasztás nemcsak üres frázis, hanem tanítható, tanulható.

Kollár Borbála

Az alkotás olyan számomra, mint a vasárnapi húsleves, kihagyhatatlan az életemből.

Az inspirációt a természetből szerzem nap mint nap, amikor a kutyáimmal az erdőt járom vagy a Balaton parton naplementét nézek.

Nyughatatlanságom visz előre, így sosem történik meg, hogy unatkozom.

A kreatív élmód, ahogyan próbálok élni és amire tanítom a gyerekeimet számomra az egyetlen út, amin mennem kell.

A gyerekeim a múzsáim, a gyermeki fantázia nagy csodálója vagyok, ennek megőrzését, fenntartását tűztem ki célul az életemben.

Kollár Franciska

Márkaszakértő, dizájn újságíró, enteriőr stylist, stratéga, kreatív gondolkodó vagyok, hétköznapi munkám során vállalkozóknak segítek, hogyan tegyék stílusossá a márkájukat.

Az esztétika, a komplex gondolkodás és a vizuális igényesség főszerepet játszik az életemben, ezeket igyekszem másoknak is átadni.

Kommunikációs szakemberként mániákusan vonzódom a nyomtatott sajtó iránt, a mai napig megszagolom az újságok, könyvek illatát.

Lenyűgöznek az építészeti műalkotások, a különleges terek és a titokzatos természeti jelenségek.

Rajongok a változatosságért és a minőségi, egészséges ételekért. Jót enni és jól lenni. Ez az én legfőbb éltető erőm.

Maha Magunam

Életemből összesen öt teljes évet töltöttem elvonulásban. Ennek ellenére városi jógikat tanítok.

A tanítványaim óvakodnak panaszkodni nekem. Tudják, hogy két választ szoktam adni, az egyik, hogy „A legjobb!”, a másik, hogy „Majd elmúlik.” Hát, egyiket sem könnyű hallani.

Kedvenc időjárásom a vihar. A közepén mindig csend van, és én ott vagyok otthon.

A nőket gyerekkoromtól fogva istennőnek látom, ők segítenek. Első könyvemet hat istennő segített létrehozni! Hála nekik.

Órákig tudok időzni a fiammal, akár teljes csendben. Ez maga a béke.

Márk Szonja

Őrülten édesszájú vagyok, és mivel nem találtam a cukrászdákban olyan sütiket, amilyeneket enni szerettem volna, anyukám pedig nem tudott sütni, elkezdtem magamnak intézni a dolgot és ebből lett ez az egész cukrászosdim.

Mindig csak az evésre gondolok, ha fogyózom, akkor pláne.

Jelenleg keresem a hobbim, miután a hobbim lett a hivatásom.

Az ideális pillanat: én a konyhában sütök, a férjem a pultban főzi a kávét a vendégeinknek, a gyerekeink pedig a Millenáris füvén ülve nyalják boldogan a házi jégkrémünket.

Ha éppen nem állva sütök, akkor valahol ülve olvasok.

Munkácsi Brigitta

Tíz évig fotómodellként a világ különböző nagyvárosaiban éltem, közben megszereztem a közgazdász diplomámat. Szakdolgozatom témájának a fenntartható fogyasztást választottam. Gyerekeim születése óta próbálom a mindennapi életemet úgy élni, hogy minél kevésbé szennyezzem a környezetet. Miközben kis lépésekben alakítottam ki a zero waste életmódot, eljutottam odáig, hogy a háztartásomból teljesen száműztem a vegyszereket és magam kezdtem el készíteni a tisztítószereket. Számomra is meglepő volt, hogy 4-5 alapanyag különböző módon való felhasználásával milyen gyönyörű tisztaságot varázsolhatunk az otthonunkba, úgy hogy közben nem termelünk felesleges szemetet és nem juttatunk mérgező vegyszereket a lefolyón keresztül az élővizeinkbe, ráadásul a családunk egészségét is óvjuk. A 100% tisztaságú illóolajoknak köszönhetően pedig a takarítás felér egy lélekmelengető aromaterápiával is.

Nagy Zita

Szakácskönyvgyűjtő vagyok, nem tudok ellenállni nekik, pedig már alig van helyem hová tenni őket.

Gyerekkorom kedvenc étele a sajtos tejfölös tészta volt, mára kifejlesztettem ennek a vegán változatát.

Egyszer jártam New Yorkban, azóta nagy álmom, hogy visszamenjek a családommal és megnézzük a város vegán kínálatát.

Szeretnék újra olyan hajlékony lenni, mint gyerekkoromban, amikor ritmikus sportgimnasztikáztam.

Imádok piacra járni.

Nagy Zoltán

Agrártudományi diplomám van, de húsz éve foglalkozok aktívan vendéglátással. 1997 és 2000 között Spanyolországban, 2000 és 2005 között Angliában éltem. 2008-ban alapítottuk meg a Boutiq’Bart Lillával és egy üzlettárssal. 2009 óta szervezek és tartok előadásokat és tréningeket szerte a világban. 2013 óta az International World’s 50 Best Bars szavazó tagjaként és 2014 óta a Tales of the Cocktail Committee tagjaként is dolgozok. Jelenleg tanácsadóként, márkák képviselőjeként vagy több szegmensben tulajdonosként veszek részt az alkotó folyamatokban a különböző vendéglátással kapcsolatos projektekben.

Náray Tamás

“…amikor valamilyen, néhány mondatos bemutatkozást kérnek tőlem, mindig zavarban vagyok. Nem azért, mert úgy vélem, engem ismerni kellene, hanem azért, mert fogalmam sincs mit mondjak. Mi a foglalkozásom? Ó, rengeteg minden. Mit csináltam eddig? Nem is emlékszem mindenre. A legközelebb akkor járok önmagamhoz, ha azt mondom: alkotó ember vagyok. Aki számára a kreativitás és a folyamat a legfontosabb. A cukrászkodás és a sütemények elkészítése ezek mentén tökéletesen kitölti azokat az időket, amikor nem állok a vászon előtt, és nem fűzöm a regényeim szálait. Mert mindemellett a divatra már időm sem maradna…” 

Pataki Judit

“Pataki Judit vagyok (Patakiné Tóth Judit), 2007-ben több mint 20 éves pedagógusi pályámat hátrahagyva merőben más területre kalandoztam: újra az iskolapadba ültem, hogy lakberendezést tanuljak – régóta dédelgetett tervem volt kitanulni ezt a szép hivatást. 2009-2015-ig a Decoraunts Belsőépítészeti Kft.-ben dolgoztam, melynek nemcsak egyik alapítója, de társtulajdonosa is voltam, majd 2015-től kiváltam és önálló céget alapítottam, a Decoreyes Belsőépítészeti Kft.-t. Alapvetően lakások létrehozására specializálódtam, mert igazán ezt a tervezési területet kedvelem, ez izgat. Szeretem a szép, klasszikus belvárosi lakásokat, ahol már a régi bérház lépcsőházában állva magával ragad a régmúlt hangulata, ahol minden részlet – régi ajtó és ablak, kilincs, gipszrozetta, spaletta stb. – tiszteletet parancsol, ahol mindig akad egy-egy szeglet, ahová pamlagot helyezhetek. Persze modern terekben – lakásokban, házakban is gyakran dolgozom. Nem a trendkövetésre törekszem, időtálló, kényelmes, otthonokat tervezek, amit munkatársaim együttműködésével létrehozok mindig egy kicsi belőlem is, ezért a végeredmény mindig olyan, mintha a saját otthonom lenne. A stílusom, az elmúlt 10 évem, a hivatásom, és Budapest, „a városom” szeretete, a kíváncsiságom egyaránt benne vannak a Padok & pamlagok – Enteriőrök Pesten és Budán című könyvemben.”

Petrik AdrienMi az, ami jellemző rám? Tanulni szeretek. Mindenfélét, szinte válogatás nélkül. Szerintem bármit lehet magas színvonalon csinálni, és csak úgy is érdemes. Meg hát az örömömre. Hogy szórakoztató legyen, meg élvezetes. A flow-t úgy határozza meg a szakirodalom, hogy meglódul az idő. Azt szeretem a legjobban – mikor elhagy az időérzékem, mikor elrepülnek az órák, amikor elhallgat minden, és csak az lobog, ami éppen jelen van.
Passzivitiban szeretem az időjárást, az esőt, a szelet, a napot, az egészen perzselő napsütést, napcellákkal működöm, meg kerozinnal, és a kerozin a legtöbb esetben a szeretet. Tripla bukfencet hányok, és csörgősipkát öltök, hogy szeressenek.

Építész vagyok, olvasok, írok, úszok, futkorászom, szeretek táncolni, szeretem, ami váratlan, spontán, vadonatúj, meg ami régi. Egy olyan létformában vagyok otthon, ahol repülnek, valamiféle térképként néznek a valóságra, ajánlásként a szabályokra, sokat, nagy területeket fogadnak be, jelentős intenzitással. Olyan dolgokat látnak meg, amit sokan nem.

Pintér Mónika

Vincze-Pintér Mónika vagyok, 5 gyermek édesanyja, okleveles gyógypedagógus, óvodapedagógus és német szakos tanító.

Maximalista és precíz vagyok.

Multiallergiás családunkban glutén-tej-és tojásmentesen főzök-sütök.

A legfontosabb számomra a családom.

Nagyon szeretünk kirándulni, utazni, enni.

Igyekszem a gyerekeimnek minden értéket átadni, ami az életben fontos lehet.

Piroch Gábor

Kaszkadőrként és kaszkadőrszakértőként óceánokon átívelő nemzetközi karriert futottam be, meg sem álltam Hollywoodig. Sakkoztam Arnold Schwarzeneggerrel, teniszeztem Andy Vajnával és kávézgattam Angelina Jolieval. Kaszkadőrnek születtem című életregényem első fele 2007-ben jelent meg, Fábry Sándor élő műsorban javasolta, hogy ne csak a sarkantyúmat köszörüljem, hanem a tollamat is, és folytassam az írást. A folytatás Hollywoodland címmel érkezik 2022-ben, a BOOOK Kiadó gondozásában, helyenként meghökkentő, ugyanakkor remélem, pikánsan humoros és izgalmas formában.

Polgár Árpád

Zalaszentgróton születtem, legkisebb, későn jött gyermekként. Hosszú utat tettem meg innen Budapesten, a színházon és a műkereskedelmen keresztül Floridáig. Egész életemben 110%-on égtem, mindig mindent fejel a falnak mentalitással csináltam. Megteremtettem magamnak a sikert, kikapartam a gesztenyém minden korban és rendszerben.

Polgár Tünde

Nem születtem úrinőnek, egy egyszerű borsodi lány vagyok, csak igényem volt az életem minden terén elsajátítani az eleganciát.

Soha nem tanultam a szó szoros értelmében főzni sem. A kényszer vezetett a konyhába 13 évesen, ahol hamar feltaláltam magam. Majd ellestem a különböző fortélyokat bármerre jártam a világban.

Nekem a főzés önmagában félkész-étel. Hozzá tartozik a körítés: a terítés, a tálalás, a megfelelő miliő kialakítása.

Minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy a vendégvárást és a vendéglátást művészi szintre emeljem, a saját háziasszonyi eszközeimmel, és amit lehet, átadjak ebből.

Számomra főzés szerelem, és a szeretet egyik kifejezési formája.

Pritz Péter

Zene nélkül mit érek én.

Nálam a négy évszak közül három mindig nyár lehet.

Hawaiin szeretnék nyugdíjba menni. Minél hamarabb.

A főzés fázisaiból leginkább az evést szeretem.

Zene nélkül mit érek én.

Rácz Ráchel

Film. Képzőművészet. Zene. Történelem.

Sokan mondják, hogy rossz korba születtem – holott nem igaz.

Élvezem, hogy a ma innovatív terében lehetek földi helytartója megannyi örökérvényű kulturális pillérnek.

Női tartással, erővel, bölcsességgel való első fontos találkozásaim: Károlyi Mihályné Andrássy Katinka emlékiratai, Venczel Vera által közvetített Cecey Éva, vagy Katona Klári Titkaim című albuma.
Az imént említettek lehetnek talán forrásai, inspirációi írásaimnak, terveimnek.

Raj Ráchel

A nevemet a legtöbben talán a Raj Ráchel flódnijáról ismerhetik, szeretem azt hinni, hogy a különleges és szép torták láttán ugyancsak eszébe jutok az embereknek, hiszen tortatervező a hivatásom.

A mindennapjaimat az üzletemben töltöm, vezetem a cukrászműhelyt, a munka minden pillanata, még ha kihívásokkal is teli, élvezetes számomra. Amit talán még nem tudnak rólam, hogy a gasztronómia egésze a szenvedélyem. A sütemények készítése mellett, imádok főzni is.

Megnyugtat, feltölt, és az ételek megalkotását egyfajta kreatív játéknak élem meg.

A péntek esti vacsoráimra boldogan készülök, a barátaimmal erre várunk egész héten. Régi vágyam átadni a főzés örömét, és az élményt, hogy a konyhában töltött idő „énidő” is.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy tagja lehetek a Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai világszervezetnek, ahol a magyar Chaine Egyesület elnökségi tagja vagyok, illetve az Országos Ifjúsági Szakácsversenyeken zsűriként veszek részt.

Imádom az extrém mintás konyharuhákat, és szép tárgyakkal, akár illatos gyertyákkal is körülvenni magam a konyhában.

Gyűjtöm a különleges sókat, a barátaim mindig hoznak valami egészen izgalmasat az utazásaikról.

A szép tálalás nagyon fontos számomra, egy egyszerű szendvics is jobban esik, ha ízlésesen van felhelyezve egy szép tányérra, megbabonáznak az apró részletek.

A receptjeimet a férjem és az én szüleim első közös vacsorája óta gasztrónaplóban vezetem, ahol a legemlékezetesebb péntek esti menük mellett, a legsikeresebb ételeim is megtalálhatóak. Mostanra 5 ilyen kötetem van, és csak reméltem, hogy ezekből egyszer szakácskönyv készül. Most megvalósult az álmom.

Rúzsa Magdi

Rúzsa Magdi

 

 

Vajdasági, vidéki lányként mindig is szeretett a konyhában tüsténkedni, szerette az illatokat, az ízeket és hogy a családjával olyan ételeket ehettek, amelyeket maguk termeltek meg. Szívesen ápolja a szívéhez közel álló családi hagyományt, és minél többek számára közvetíti a természettel való harmonikus együttélés fontosságát, hogy a konyhában is egyre inkább visszatérjünk a gyökereinkhez.

Soltész Erzsébet

A Közgáz elvégzése után sosem gondoltam volna, hogy végül dietetikus leszek.

Saját cukorbetegségem állított új pályára, és ez a felnőtt fejjel megtalált hivatás az igazi terepem.

Lenyűgöznek az emberi szervezetben zajló folyamatok, a táplálkozás hatása az egészségi állapotunkra.

Imádok előadni és írni, közelebb hozni ezeket az izgalmas témákat a laikus közönséghez.

Az erdei túrák, a kertészkedés és a családdal, barátokkal megélt idő tölt fel, de ha elkap a hév, hetekig olvasok minden szabad percben, a skandináv krimik nagy favoritjaim.

Szeretnék eljutni Japánba, megtanulni még legalább egy nyelvet és felfrissíteni a zongoratudásom.

Kedvenc állatom a mókus, ezt minden közeli ismerősöm tudja, így mindig eszükbe jutok, ha látnak egyet.

Szabó Adrienn

A sokéves hazai és külföldi egyetem befejezése óta dietetikusként életem minden napja a gyógyításról, a klinikáról, a betegeknek való segítségnyújtásról, valamint a tévhitekkel szembeni útmutatásról szól. Engem ez éltet, ez ad szinte végtelen erőt és energiát.

A sütés-főzés, konyhai ténykedés számomra terápia — és ezt kizárólag intuitívan csinálom, mert így közben sokat lehet kóstolgatni, fantáziálni, szórakozni, pedig elvileg az étel nem játék, legalábbis azt mondják.

Cserkészként rengeteget túráztam, hónapokat töltöttem a magyar erdőkben. Több pozícióban dolgozó nőként ma már a termelői piacokon élem meg a természet közelségét.

Kedvenc szavam a gombóc, az eddigi kedvenc városom pedig Hong Kong, ahol sok a gombócos étel — szerintem ezzel még nekem lesz dolgom a jövőben!

Az ajándékozás a szeretetnyelvem, és ha a meglepetés valamilyen étel, akkor minden rendben van.

Szabó Zsófi

Szabó Zsófi

Szabó Zsófi megszámlálhatatlan színházi és tévés munkát tudhat magáénak. Jelenleg az RTL egyik női műsorvezetője. Láthattuk már sorozatsztárként a Jóban Rosszban napi sorozatban, a Válótársak és Hotel Margaret csapatában is. Vezette a Toplistát, zsűrizett az Álarcos énekesben, és színészi-énekesnői tudását megcsillogtatta a Szenzációs négyes színpadán. Ha épp nem a televízió képernyőjén láthatjuk, akkor a legfontosabb szerepben, otthon, büszke édesanyaként éli a mindennapokat kisfiával, akivel rengeteg főznek és sütnek együtt.

Szabolcs András

Élvezettel tölt el az őszinteség.

Hogy a bátraké volna a szerencse? Majd meglátjuk…

A kettő meg kettő nem lesz öt, még akkor sem, ha erősen hiszünk benne.

Sose szerepelnék itt, ha a feleségem, Éva fejébe nem veszi bele magát a Funky Pho könyv ötlete.

Műgyűjtőként leginkább a hároméves kislányom rajzai érdekelnek.

Szabolcs-Gyuris Éva

Nem szeretem a rossz haj napot (Bad Hair Day).

A mi me gusta la pronunciation de la Rio de la Plata.

Szeretnék hinni a reinkarnációban; Peruban mintha éreztem volna, hogy voltam én már inka papnő.

Imádom a szakácskönyveket, ezért is jutott szembe, hogy nekem is írnom kell egyet.

A teljes boldogság az lesz, mikor a kislányom olvassa majd a megírandó

Tóth Gyula Gábor

Egy barátom mesélte, hogy a nagyapja gyakran ücsörgött a ház mögötti nyárikonyhájukban, kezében egy Arany kötettel – meg egy késsel kihegyezett ceruzával. Falta az öreg a lapokat, de néha azért itt-ott belejavított a versekbe. Ő az én hősöm: az ‘aktív’ olvasó, aki életre szóló meghitt barátságot ápol a kedvenc szerzőjével, de ha kell, kész a hangját/ceruzáját felemelni, ha valahol javítani, vagy finomítani valót talál. Nem tartom magam Írónak (nem vagyok arany, legfeljebb alumínium) – sok hasznos és haszontalan dologból (tanárból, jogászból, környezetvédőből stb.) vagyok összegyúrva. Remélem szórakoztató, amit csinálok. Ha nem az, ez úton kérem az olvasóimat, hogy nyugodtan javítsanak bele.

Vágó Piros

Vágó Piros

Varga Judit

Varga Judit

Két mérnöki diploma megszerzése után, végül az otthonszépítés területén kezdtem el karriert építeni.
Az általam képviselt stílust és szemléletmódot nemcsak hangulatos fotókon keresztül, hanem írásban is szeretem átadni a blogomon és a könyvemben is.
Rajongásig imádom a matematikát és a geometrikus formákat, amiket a kreatív munkámban is alkalmazok.
Optimizmus és kitartás jellemző rám, ami a munkáimban is visszatükröződik.

Várszegi Adél

Várszegi Adél, író, műfordító Budapesten él férjével, három gyerekével, négy patkányával, és egy kutyájával.

Történeteiben főként állatok szerepelnek. E különös jelenség miértjére még ő maga sem tudja a pontos választ, de tény, hogy majdnem minden állat közel áll a szívéhez. A kullancslégy meg a kullancs mondjuk nem, illetve a levéltetveiket az író gyümölcsfáin terelgető hangyák sem, akik a világért sem választanának maguknak más legelőt. Írni ezért is szeret annyira, mert a mese szereplői általában azt teszik, amit ő akar, bár a legtöbbjük igen önfejű és gyakran megesik, hogy ha olyan kedvük van, egy teljesen új irányba kuszálják tovább az író által megálmodott történetet. Van azonban egy valami, amiből nem hajlandó engedni, még szeretett állatszereplői kedvéért sem: sosem szeretne szájbarágósan tanulságos történeteket írni, mivel emlékei szerint ez volt az egyetlen, amivel gyerekkorában még a világból is ki lehetett őt kergetni.

Vass Gergely

Világéletemben nagy mesemondó voltam, ezt a feleségem és a barátaim tudják a legjobban.

Az ügyvédi munkám is egyfajta mesemondás, de az csupa igaz történet. Néha szomorú, néha vidám mesék ezek a történetek, ahogy az élet is az.

Az ember igyekszik mindig olyan mesét írni, aminek boldog a vége, ha sikerül, maga is boldog lesz, ha nem, akkor a következőt mindenképpen szeretné szépre írni.

Újságíró nagymamám és dramaturg nagybátyám már gyerekkoromban biztattak és támogattak az írásban. Ennek ellenére azt hittem, egész életemben csak kereseteket és fellebbezéseket fogok írni, aztán megszülettek a gyerekeim, és minden másképp lett.

Végvári Viktória

A dietetikusi diplomáját 1994-ben Pécsett szerezte, majd rövid kitérőt követően a Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezető dietetikusa lett. Míg a sebészeti szakterületen eltöltött idő alatt a táplálásterápiában szerezett jártasságot, addig jelenleg a Kardiológiai Osztályon leginkább prevenciós feladatokat lát el. Rendszeresen tart a táplálkozásról előadásokat iskolákban és lakossági fórumokon, illetve különösen közel áll a szívéhez a dietetika tantárgy oktatása. Olyan szakembernek tartja magát, aki arra törekszik, hogy az egészséges ételek élvezhető, ízletes fogások legyenek. A könyv létrejöttében az a személyes élménye is szerepet játszott, hogy barátai, családtagjai és kollégái rendszeresen kérik, hogy a változókori tüneteikre, problémáikra étrendi javaslatokkal segítse őket.

Vékony Blanka

Vékony Blanka tanácsadó dietetikus, tudományos munkatárs. Jelenleg PhD-fokozata megszerzésén dolgozik az alternatív étrendek és kutyatáplálás témakörben.

A kutya jó étrend könyv társszerzője több mint tíz éve indította el vállalkozását Dr. Mák Erzsébettel és Balogh Líviával. A Kutyadiéta (www.kutyadieta.hu) legfőbb célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a kutyáknak, akiknek speciális étrendre van szükségük. A legtöbben betegség miatt keresik fel őket, hiszen az ebek körében is sok a táplálkozással összefüggő, diétával kezelhető probléma, pl. táplálékallergia, vesebetegség, elhízás, epilepszia stb.


Vida József

Négyesfogathajtó, szakács, méhész, bankár, közgazdász, producer. Fontosnak tartja megőrizni és népszerűsíteni Magyarország óriási szellemi-kulturális hagyatékát. Tudását és tapasztalatait másokkal is megosztja, ezért több film és könyv készítésében is szerepet vállalt. Szívügye a beporzók védelme és az egyik legsikeresebb magyar sportág, a négyesfogathajtás történelme. Mindenből a maximumot szereti kihozni. Szívesen próbál ki új dolgokat, rögtönző típus, célja, hogy könyveivel alapos tudást és önbizalmat adjon az olvasóknak.

Wossala Rozina

A gasztronómia különböző formái és felületei az életem fontos részét képezik.

A főzés – számomra – alkímia és meditáció. Játék a tűzzel és a természet kreálmányaival. Játék, amiben anyagok halmazállapotán változtatsz, keversz, kavarsz, táplálsz és csábítasz. Főzés közben tudok teljesen kikapcsolni, elveszni a hedonizmus és a kreativitás határtalan világában – így tudok igazán szeretni és gondoskodni. Kifejezni azt, amit érzek.

Az inspirációt pedig elsődlegesen az utazásból merítem, legyen szó nyüzsgő nagyvárosokról vagy befelé fordulásra csábító, természetközeli helyekről.