Szerzőink
|
Artisjus-, Fonogram- és ProArte-díjas gitáros, zeneszerző, előadóművész vagyok, akit legtöbben természetesen az Edda Művek koncertjeiről ismerhetnek. Eddigi pályám során közel 300 zenei albumon hallható a játékom. Az elmúlt időszakban annyian, és annyiszor faggattak engem a szakmám és az életem sztorijairól, hogy egyszer csak arra az elhatározásra jutottam, hogy megírom életem első 60 évének történetét, Európától Ázsián át, Amerikáig. Próbáltam a lehető legnagyobb őszinteséggel az olvasóim elé tárni gondolataimat, érzéseimet. tele izgalmas, humoros, vagy éppen szomorú részletekkel, ezáltal betekintést engedve az életembe, a zenészszakma kulisszatitkaiba, bemutatva az akkori kort zenészszemmel. Ehhez nyújtott kitűnő támogatást a BOOOK Kiadó. |
|
Egy kisvárosban nőttem fel szüleimmel és testvéreimmel, ahol magunk termeltük meg az asztalra valót. Édesanyám főzi a világ legfinomabb ételeit, én pedig igyekszem utolérni őt. Hiszek abban, hogy Anyaként az egyik legfontosabb (de nem az egyetlen) küldetésünk, hogy finom és egészséges ételeket készítsünk a családunk számára. |
![]()
|
Andrejszky Zoltán az évek óta nagy népszerűségnek örvendő és mára már több mint 220 adást is megélő, a Fishing & Hunting TV-csatornán futó Halimádók Konyhája házigazdája. Küldetése, hogy amatőr és profi szakácsoknak olyan nélkülözhetetlen könyvsorozatot állítson össze, amelyből különleges módszereket, konyhai mozdulatokat is megismerhessenek az olvasók. Mindenkinek azt üzeni, hogy magabiztosan használják a halat fő alapanyagként. |
|
1998-ban végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar dietetikus szakán, majd 2002-ben egyetemi diplomával egészítette ki a végzettségét a Nyugat-magyarországi Egyetem élelmiszer-minőségbiztosító szakán. Több évig terápiás dietetikusként dolgozott kórházakban, de vezetett iskolaélelmezést is. Jelenleg egyéni tanácsadással foglalkozik, illetve idősotthonoknak tervez étlapot. Egészségnapok keretében rendszeresen tart előadásokat a táplálkozásról gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Küldetésnek éli meg a szakmáját, fontosnak tartja az egészséges táplálkozást, az egészséges életmódot. A Menopauza című könyvet is elsősorban a nők életében bekövetkező változásra való tudatos felkészülésnek szentelték a többi szerzővel egyetemben. |
|
Mindig is fantáziálgatós kisgyerek voltam. Most pedig már fantáziálgatós felnőtt vagyok. Szeretem elképzelni, milyen lenne, ha az erdőben egy fán ülve töltenék egy hetet. Vagy azt, hogy egy korábbi évszázadban gyertyaöntő műhelyben dolgoznom, esetleg mézeskalácsot sütök. Izgalmas lehetne ha az egész családdal a házunkban bezárva kellene átvészelni egy zombitámadást? (ez többé-kevésbé bejött 2020-ban, zombi nélkül kipróbáltuk:)) Előfordul, hogy azon agyalok, a Balatonról elhozott evőeszközök összebarátkoznak-e az otthoniakkal, vagy a karácsonyi lakásdíszek mivel töltik el az évet, amíg újra eljön az idejük. Szeretek fejből esti mesét mondani, legtöbbször a vidéki és a városi egér kalandjairól, vagy a Krisztina körúti könyvtáros bácsi eseteiről szólnak. Fontosnak tartom az egészségünket, és arra bíztatok mindenkit, hogy inkább a megelőzésre figyeljen, mert ez a könnyebb. Ennek fontos része a táplálkozás, amin nagyon sok múlik. Dietetikus vagyok, pár éve sokat foglalkozom a bélflórával és az ezzel kapcsolatos kutatásokkal.
|
|
Balogh Lívia tanácsadó dietetikus, koordinátor. Nagymamájánál szerzett gyermekkori kutyás élményei óta elkötelezett az ebek iránt. A kutya jó étrend könyv társszerzője több mint tíz éve indította el vállalkozását Dr. Mák Erzsébettel és Vékony Blankával. A Kutyadiéta (www.kutyadieta.hu) legfőbb célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a kutyáknak, akiknek speciális étrendre van szükségük. A legtöbben betegség miatt keresik fel őket, hiszen az ebek körében is sok a táplálkozással összefüggő, diétával kezelhető probléma, pl. táplálékallergia, vesebetegség, elhízás, epilepszia stb. |
|
Az egyetem alatt megszerettem a borok izgalmas világát, így a Szőlészet Tanszéken kötöttem ki. A másik kedvencem a gyógynövénytan volt. A kislányaim mellett vágtam bele a ‘Bazsalikomos kert’ építésébe. A kertünkben termő alapanyagokat használva teákat, pestókat, lekvárokat, fűszersókat készítek, valamint workshopokat tartok, ahol mindenki egyedi és egészséges finomságokat alkothat. |
|
Imádok utazni, új dolgokat megismerni, kóstolni, de nem tudnék, és nem is szeretnék elszakadni a magyar konyhától. A főzés mellett a sütés lett a legújabb hobbim. Sokszor a legegyszerűbb ételekhez a legnehezebb megbízható receptet találni – ezért kezdtem könyveket írni. |
|
A Budapest Street Photography Collective (BPSPC) a fővárosban élő és dolgozó fotósok alkotói szövetsége. Tagjaink közt van főállású fotós és olyan is, aki a napi munka mellett alkot, van köztünk tizenöt és negyvenkét éves is, mindenkinek más a szemlélete, stílusa, de az ambíciók közösek: elfogadtatni és elismertetni a művészi utcafotó egyébként nagy múltú és gazdag műfaját Magyarországon is. Itthon ehhez szemléletformálásra van szükség: a jogi környezet és a közhangulat finoman fogalmazva nem kedvez a streetfotónak, az alkotó már azzal is kockáztat, hogy előveszi a fényképezőt az utcán. A közösségünk nem akar ártani, gúnyolódni, ítélkezni. Ellenkezőleg: meg szeretnénk ragadni az utcák életét, hogy az egyszerre spontán és nagy gonddal komponált, szerkesztett fotóinkkal hiteles, torzításmentes képet adjunk városainkról és korszakunkról. Nem egyszerűen az utcát fotózzuk: képeinknek, sorozatainknak üzenetük van, mindig az embert és a környezetét mutatjuk meg, ez pedig néha groteszk, néha esztétikus, de mindig egy-egy történetet mesél, úgy, ahogy azt csak az utcafotó tudja. Tagok: Bódis Krisztián, Chripkó Lili, Erdős Dénes, Juhász Jácint, Neményi Márton, Rácz Dominika, Soós Bertalan, Szabó Bálint |
|
A divat mindig fontos szerepet töltött be az életemben, hiszen már gyerekként is az önkifejezés egyik legfontosabb eszközeként tekintettem rá. Nyolc éve, az egyetemi éveim alatt indítottam el saját blogomat, egy nagyon inspiráló kortárs divat tematikájú gyakornoki pozíciót követően, majd idővel a saját felületemen is egyre nagyobb teret nyert a magyar divat, a tervezők és az alkotásaik mögött rejlő üzenet és filozófia. Divatújságíróként azóta a kortárs magyar divat lett a szakterületem, miközben a nemzetközi divathetek során folyamatosan fejlesztem magamat. Az elmúlt években megannyi tehetséges tervezővel volt alkalmam dolgozni vagy csak egy finom kávé mellett beszélgetni a műhelyükben. Hiszek a hazai divat erejében, na és persze abban is, hogy együtt sokkal nagyobb sikereket érhetünk el. Írásaim és a sokszor ehhez kapcsolódó fotózások mellett igyekszem a következő kreatív generációt is ennek jegyében oktatni a Budapesti Metropolitan Egyetem állandó előadójaként, valamint a Werk Akadémia divatszakértő képzésének szakvezető mentori pozíciójában. |
|
Gyermekként nem sok időt töltöttem a konyhában, miután családanya lettem kezdtem el komolyabban főzni, illetve ismerkedni az izraeli konyhával. Fontosnak tartom, hogy gyermekeim nem csak az édesapjuk oldaláról, hanem tőlem is minél többet megtudjanak izraeli gyökereikről, és szeretném az ételeken keresztül továbbvinni a családi hagyományokat. Kétgyermekes családanyaként fontos számomra, az egészséges táplálkozás, hogy minél több zöldség, gyümölcs, szárnyas vagy éppen halétel kerüljön a család asztalára. Fontosnak tartom a generációkon át élő és öröklődő családi ételek, fogások megmentését, leírását, a klasszikusoktól kezdve az egyedi keleti édességekig. Receptjeim újra és újra a szeretteimmel töltött időt, a kedves emlékeket, az izraeli utazásokat idézik fel számomra. |
|
Konyhai karrierem 7 évesen kezdődött, amikor virslisütés közben felgyújtottam a konyhát. Azóta is a főzés a legnagyobb szenvedélyem. Vallom, hogy a szénhidrát boldogít, aki ezzel nem ért egyet, mit sem tud az életről! Sokat utazom, sok országban éltem, így konyhám és életfilozófiám ezt a nemzetközi látásmódot tükrözi. Séf barátaim a falra másznak attól, ha megkérdezik tőlük, mi a kedvenc ételük. Nos, én nem mászom tőle falra. Az enyém az Ibériai-félsziget makkoltatott, fekete lábú sertésének szárított sonkája. Simán el tudnék élni rajta. A legnagyobb öröm az, ha tele a lakásom barátokkal, minél többel, és nekik főzök. |
|
Szeretem, ha a felkelő nap a kedvenc kávés bögrémmel a kezemben, az ablakban talál. Ezek az én tökéletes reggeleim! A bringám küllőinek hangja zene füleimnek – számomra ez az igazi szabadság. A tavasz a kedvenc évszakom: minden évben mosolyt csal az arcomra, amikor olvadás után először megérzem a föld illatát. Szórakoztató látni, milyen hatással vagyok másokra: sokan zavarba jönnek, ha “egészségtelen” dolgokat esznek a közelemben. A dokumentálás közel áll hozzám: a konyhai kísérleteimről pontos naplót vezetek. |
|
Hivatását tekintve elsősorban dietetikus, de élelmiszerminőségbiztosító és biológiatanári végzettsége is van. Főállású munkahelye a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetika és Táplálkozástudományi Tanszéke, ahol docensként dolgozik. Számos kurzusai közül különösen fontosnak tartja a Női egészségvédelem elnevezésű programját, amelynek része a nők különböző életszakaszának megfelelő optimális táplálkozása. A menopauza dietetikai problémakörével is itt találkozott először. Örömmel tett eleget korábbi szerzőtársának és barátnőjének, Aradvári-Szabolcs Mariann felkérésének, hogy írjanak egy menopauza témájú könyvet. Erzsébet annak a híve, ha lehet, tegyünk megelőző lépéseket, és védjük ki a kellemetlen tüneteket és betegségeket. Ezért ezt a könyvet nemcsak magának, hanem a hozzá hasonló életszakaszváltás előtt álló nőtársai számára is ajánlja. Dr. Mák Erzsébet a Kutyadiéta megálmodója, létrehozója. A kutya jó étrend könyv társszerzője több mint tíz éve indította el vállalkozását Vékony Blankával és Balogh Líviával. A Kutyadiéta (www.kutyadieta.hu) legfőbb célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a kutyáknak, akiknek speciális étrendre van szükségük. A legtöbben betegség miatt keresik fel őket, hiszen az ebek körében is sok a táplálkozással összefüggő, diétával kezelhető probléma, pl. táplálékallergia, vesebetegség, elhízás, epilepszia stb. |
Farkasinszki Ildikó
|
Voltam már sok minden, jogász, humán vezető, coach, nagyi, de egyre inkább cukrász, vagy ahogyan egy kedves ismerősöm nemrégiben találóan fogalmazott: süticoach. Imádok sütni-főzni és ez a hobby szép lassan a hivatásommá vált. 50 évesen beneveztem az ‘Ország legnagyobb amatőr cukrászversenyébe’, ezzel egy olyan úton indulva el, ami megváltoztatta az addigi életemet. Úgy döntöttem, innentől kezdve a sütés, a sütik töltik ki minden percemet. Megszületett a Grill-ázs Cake house, ahol minden a sütikről szól. 2018. október 26-án elindult a Grill-ázs Sütisuli, ahol tematikus workshopokon együtt sütünk a tanítványokkal. A Covid idején nem találkozhattunk személyesen, ekkor jött az ötlet, hogy a recepteket, a tudásomat más módon próbáljam meg átadni. Kapóra jött, hogy a Vidék íze receptújság cukrászt keresett, aki sütiket süt a havonta megjelenő kiadvány oldalaira, én pedig boldogan vállaltam a feladatot. Magyarország legnagyobb online receptgyűjteménye – a Mindmegette – oldalán is elindítottuk a Sütisulit, ahol videón is megnézhetitek egy-egy süti elkészítését. A párom szintén imádja a gasztronómiát, különösen a grillezés, a barbecue világa ragadta meg. Engem is elkapott a lelkesedése és vásároltam magamnak egy csodás kerámia kamadot. Eltökéltem, hogy tanulni, kísérletezni fogok ebben a világban. A legtöbbünknek a grillezésről, a nyílt tűzön hirtelen hús sütés – tarja, legfeljebb csirkemell, esetleg zöldségek – na jó, a beavatottabbaknak a barbecue-zás, low and slow, meg ilyesmik jutnak eszünkbe. De hogy a kültéri kemencében sütiket, kenyereket, pogácsákat is lehet sütni, az már kevésbé magától értetődő. Pedig bizony lehet. Olyannyira, hogy már annyi receptet gyűjtöttem össze, hogy egy könyv is kitelt belőle. |
|
“A szakács szakmában eltöltött sokéves gyakorlat után kezdtem el érdeklődni a dietetika, a táplálkozással történő gyógyítás iránt. Ez az érdeklődés végül olyan méretet öltött, hogy felnőtt fejjel találtam magamat ismét az iskolapadban. A dietetikában találtam meg új hivatásomat. Váltásnak azonban mégsem nevezném, hiszen a kettő ötvözete adja meg számomra a lehetőséget az igazi kiteljesedésére. Leírhatatlan öröm számomra, mikor gyakorlati tanácsokkal is elláthatom a hozzám fordulókat. Szenvedélyem a különböző betegségek diétáihoz megfelelő ételek, termékek kikísérletezése, fejlesztése. Másik szenvedélyem a gyógynövények világa, annak is főként a tudományos bizonyítékokon alapuló területe. Tudom, hogy ez már közhelynek számít, de nem szeretném abbahagyni a tanulást.” |
|
Teljesen szélsőséges vagyok, vagy minden vagy semmi! Igyekszem magam pozitív gondolkodású emberekkel körbevenni, csodálom azokat, akik a siker ellenére is szerények, kedvesek tudnak maradni. Hatalmas teherbírású és maximalista vagyok, nem érem be félmegoldásokkal. A tolerancia az egyik fő erényem, valamint megpróbálom az életet alázatosan élni. Mert a konyhában is alapszabály az alázat és tisztelet pl az alapanyagok és a kollégák tisztelete! Mindent szeretek, ezért nem nehéz nekem a konyhában kedveskedni. De ha igazán meg akar valaki lepni, akkor egy jó (bármilyen) házi sütivel le tud venni a lábamról! |
|
Tini koromban megszállottan fogyóztam, ha valaki azt mondta volna, hogy főzőnő leszek, körbenevetem. Vagy mindent beleadok, vagy nem is érdekel, meglehetősen szélsőséges vagyok, mégis egész rugalmas lettem. Igyekszem magam pozitív gondolkodású emberekkel körbevenni, csodálom azokat, akik a siker ellenére is szerények, kedvesek tudnak maradni. A lehető legnagyobb elismerést a nagyfiamtól kaptam: Anya, te mindig figyelsz ránk! |
|
Bármennyire is furcsa, de hálás vagyok az inzulinrezisztenciámért, mert ennek köszönhetem, hogy elindítottam a blogom és főzőtanfolyamokat tarthatok, amivel sok, hasonló cipőben járó embernek tudok segíteni. Az én szuperképességem, hogy egyszerre rengeteg dologgal tudok maximális figyelemmel és energiával foglalkozni. |
|
Modern jógini vagyok, városi jógikat tanítok. A szívem mindig szabad. Kedvenc szavam: zabolátlan. Ha egyetlen meditáció maradna, mert minden más lehetetlenné válna, akkor a színtiszta Csendet választanám. Akkor vagyok a legjobb formában, ha a szabadban, szélben és esőben taníthatok. Három teljes éven át éltem elvonulásban. A végén így éreztem: „Nincsen válasz, mert többé már nincs kérdés. Csak csendébredés. |
|
Ha önmagam kellene jellemeznem, azt mondanám: tervezetten spontán élő, egészséges hedonista. Imádok új dolgokat felfedezni, utazva inspirálódni, és hagyni, hogy arra sodorjon az élet, ahol tennivalóm van. A pitézés komolyabban 2012-ben került közel hozzám. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy eszköz lesz, amivel embereket hívhatok alkotni, csodás pitemandalákat készíteni azoknak, akiket szeretünk, mosollyal az arcunkon, hazai idényalapanyagokból, miközben az alkotás öröme minket is feltölt. Van ennél jobb? Szerintem nem sok. |
|
Kisgyerekkoromtól kezdve imádok írni, mégis csupán egy „last-minute” döntés során dőlt el, hogy ezzel kapcsolatosan tanulok tovább – de nagyon örülök, hogy így alakult. Maximalista vagyok, ha valaminek nekiállok, azt 100 százalékosan szeretem csinálni. Imádok enni, hihetetlenül tudom élvezni az ízeket, és az a hatalmas nagy szerencsém, hogy egyelőre még nem látszik meg rajtam. Nagyon sokáig színésznőnek, később matematikusnak készültem; bár most úgy érzem, megtaláltam önmagam, ki tudja még, mit hoz a jövő? Az őszinteség számomra a legfontosabb – egyszerre az egyik legjobb és legrosszabb tulajdonságom, hogy nagyon őszinte vagyok |
|
Vendéglátással a kilencvenes években kezdtem el foglalkozni, emellett pedig több területen felsőfokú végzettséget szereztem. 1998 és 2001 között Spanyolországban, ezt követően 2005-ig Londonban éltem. Bár a 2008-ban létrehozott Boutiq’Bar egyik alapító tagja vagyok, aktívan már nem, vagy csak nagyon ritkán állok a bárpult mögött. Az elmúlt évek vendéglátói tapasztalatát gyakran gasztro rovatok hasábjain, illetve vendéglátással kapcsolatos online felületeken kamatoztatom. Szenvedélyem a tanítás, a párlat- és koktéltéma kimeríthetetlen számomra, és a mai napig hiszem, hogy a felelős alkoholfogyasztás nemcsak üres frázis, hanem tanítható, tanulható. |
|
Martin Gábor képesítése szerint fotóriporter, (Bálint György Újságíró Akadémia Fotóriporteri szak), valamint földrajz, rajz,- művészettörténet szakos tanár. 1967 óta fényképez. Volt TV híradós filmoperatőr, fotóriporter, végül szabadfoglalkozású reklámfotós, ám mindvégig jelen volt a művészeti fotográfiában is. Munkahelyei voltak többek közt a Magyar Televízió, a Szolnok Megyei Néplap, a Békés Megyei Népújság, s a Békés Megyei Önkormányzat. 1981-ben alapította meg a Reklámfotó Stúdió önálló vállalkozást, ahol irányítása alatt ez a team nyomdákkal, studiókkal, grafikusokkal, nyomdászokkal, dekoratőrökkel és mindenféle, az adott területet művelő szakemberekkel karöltve sikeresen működött 28 éven át. Munkái könyvek, prospektusok, plakátok, naptárak, és csomagolástechnikai eszközök: tasakok, dobozok, flexibilis csomagolástechnikai fóliák tervezéséből, fotózásából, nyomdai előkészítéséből és nyomdai kiviteleztetéséből állt. Nevéhez fűződik egy új fényképkidolgozási formanyelv létrehozása, melynek révén egy acélmetszethez, rézkarchoz hasonló finom grafikai jellegű struktúra keletkezik. Képeiből több önálló kiállítása volt itthon, ill. Svájcban. Legjelentősebb elismerései között szerepel a "Vénus" világverseny ezüstérme, (1974), a Vosz Prima-díja, (2008), a "Békéscsabáért" kitüntetés birtokosa. Az önkifejezési formák, eszközök repertoárjába az utóbbi években felkerült a versírás és a zene /zongora/ is. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületenek és a Magyar Fotóművészek Szövetségenek tagja. |
|
Tíz évig fotómodellként a világ különböző nagyvárosaiban éltem, közben megszereztem a közgazdász diplomámat. Szakdolgozatom témájának a fenntartható fogyasztást választottam. Gyerekeim születése óta próbálom a mindennapi életemet úgy élni, hogy minél kevésbé szennyezzem a környezetet. Miközben kis lépésekben alakítottam ki a zero waste életmódot, eljutottam odáig, hogy a háztartásomból teljesen száműztem a vegyszereket és magam kezdtem el készíteni a tisztítószereket. Számomra is meglepő volt, hogy 4-5 alapanyag különböző módon való felhasználásával milyen gyönyörű tisztaságot varázsolhatunk az otthonunkba, úgy hogy közben nem termelünk felesleges szemetet és nem juttatunk mérgező vegyszereket a lefolyón keresztül az élővizeinkbe, ráadásul a családunk egészségét is óvjuk. A 100% tisztaságú illóolajoknak köszönhetően pedig a takarítás felér egy lélekmelengető aromaterápiával is. |
|
Szakácskönyvgyűjtő vagyok, nem tudok ellenállni nekik, pedig már alig van helyem hová tenni őket. Gyerekkorom kedvenc étele a sajtos tejfölös tészta volt, mára kifejlesztettem ennek a vegán változatát. Egyszer jártam New Yorkban, azóta nagy álmom, hogy visszamenjek a családommal és megnézzük a város vegán kínálatát. Szeretnék újra olyan hajlékony lenni, mint gyerekkoromban, amikor ritmikus sportgimnasztikáztam. Imádok piacra járni. |
|
Agrártudományi diplomám van, de húsz éve foglalkozok aktívan vendéglátással. 1997 és 2000 között Spanyolországban, 2000 és 2005 között Angliában éltem. 2008-ban alapítottuk meg a Boutiq’Bart Lillával és egy üzlettárssal. 2009 óta szervezek és tartok előadásokat és tréningeket szerte a világban. 2013 óta az International World’s 50 Best Bars szavazó tagjaként és 2014 óta a Tales of the Cocktail Committee tagjaként is dolgozok. Jelenleg tanácsadóként, márkák képviselőjeként vagy több szegmensben tulajdonosként veszek részt az alkotó folyamatokban a különböző vendéglátással kapcsolatos projektekben. |
|
“…amikor valamilyen, néhány mondatos bemutatkozást kérnek tőlem, mindig zavarban vagyok. Nem azért, mert úgy vélem, engem ismerni kellene, hanem azért, mert fogalmam sincs mit mondjak. Mi a foglalkozásom? Ó, rengeteg minden. Mit csináltam eddig? Nem is emlékszem mindenre. A legközelebb akkor járok önmagamhoz, ha azt mondom: alkotó ember vagyok. Aki számára a kreativitás és a folyamat a legfontosabb. A cukrászkodás és a sütemények elkészítése ezek mentén tökéletesen kitölti azokat az időket, amikor nem állok a vászon előtt, és nem fűzöm a regényeim szálait. Mert mindemellett a divatra már időm sem maradna…” |
|
“Pataki Judit vagyok (Patakiné Tóth Judit), 2007-ben több mint 20 éves pedagógusi pályámat hátrahagyva merőben más területre kalandoztam: újra az iskolapadba ültem, hogy lakberendezést tanuljak – régóta dédelgetett tervem volt kitanulni ezt a szép hivatást. 2009-2015-ig a Decoraunts Belsőépítészeti Kft.-ben dolgoztam, melynek nemcsak egyik alapítója, de társtulajdonosa is voltam, majd 2015-től kiváltam és önálló céget alapítottam, a Decoreyes Belsőépítészeti Kft.-t. Alapvetően lakások létrehozására specializálódtam, mert igazán ezt a tervezési területet kedvelem, ez izgat. Szeretem a szép, klasszikus belvárosi lakásokat, ahol már a régi bérház lépcsőházában állva magával ragad a régmúlt hangulata, ahol minden részlet – régi ajtó és ablak, kilincs, gipszrozetta, spaletta stb. – tiszteletet parancsol, ahol mindig akad egy-egy szeglet, ahová pamlagot helyezhetek. Persze modern terekben – lakásokban, házakban is gyakran dolgozom. Nem a trendkövetésre törekszem, időtálló, kényelmes, otthonokat tervezek, amit munkatársaim együttműködésével létrehozok mindig egy kicsi belőlem is, ezért a végeredmény mindig olyan, mintha a saját otthonom lenne. A stílusom, az elmúlt 10 évem, a hivatásom, és Budapest, „a városom” szeretete, a kíváncsiságom egyaránt benne vannak a Padok & pamlagok – Enteriőrök Pesten és Budán című könyvemben.” |
|
Építész vagyok, olvasok, írok, úszok, futkorászom, szeretek táncolni, szeretem, ami váratlan, spontán, vadonatúj, meg ami régi. Egy olyan létformában vagyok otthon, ahol repülnek, valamiféle térképként néznek a valóságra, ajánlásként a szabályokra, sokat, nagy területeket fogadnak be, jelentős intenzitással. Olyan dolgokat látnak meg, amit sokan nem. |
|
Vincze-Pintér Mónika vagyok, 5 gyermek édesanyja, okleveles gyógypedagógus, óvodapedagógus és német szakos tanító. Maximalista és precíz vagyok. Multiallergiás családunkban glutén-tej-és tojásmentesen főzök-sütök. A legfontosabb számomra a családom. Nagyon szeretünk kirándulni, utazni, enni. Igyekszem a gyerekeimnek minden értéket átadni, ami az életben fontos lehet. |
|
Kaszkadőrként és kaszkadőrszakértőként óceánokon átívelő nemzetközi karriert futottam be, meg sem álltam Hollywoodig. Sakkoztam Arnold Schwarzeneggerrel, teniszeztem Andy Vajnával és kávézgattam Angelina Jolieval. Kaszkadőrnek születtem című életregényem első fele 2007-ben jelent meg, Fábry Sándor élő műsorban javasolta, hogy ne csak a sarkantyúmat köszörüljem, hanem a tollamat is, és folytassam az írást. A folytatás Hollywoodland címmel érkezik 2022-ben, a BOOOK Kiadó gondozásában, helyenként meghökkentő, ugyanakkor remélem, pikánsan humoros és izgalmas formában. |
|
Zalaszentgróton születtem, legkisebb, későn jött gyermekként. Hosszú utat tettem meg innen Budapesten, a színházon és a műkereskedelmen keresztül Floridáig. Egész életemben 110%-on égtem, mindig mindent fejel a falnak mentalitással csináltam. Megteremtettem magamnak a sikert, kikapartam a gesztenyém minden korban és rendszerben. |
|
Nem születtem úrinőnek, egy egyszerű borsodi lány vagyok, csak igényem volt az életem minden terén elsajátítani az eleganciát. Soha nem tanultam a szó szoros értelmében főzni sem. A kényszer vezetett a konyhába 13 évesen, ahol hamar feltaláltam magam. Majd ellestem a különböző fortélyokat bármerre jártam a világban. Nekem a főzés önmagában félkész-étel. Hozzá tartozik a körítés: a terítés, a tálalás, a megfelelő miliő kialakítása. Minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy a vendégvárást és a vendéglátást művészi szintre emeljem, a saját háziasszonyi eszközeimmel, és amit lehet, átadjak ebből. Számomra főzés szerelem, és a szeretet egyik kifejezési formája. |
|
Film. Képzőművészet. Zene. Történelem. Sokan mondják, hogy rossz korba születtem – holott nem igaz. Élvezem, hogy a ma innovatív terében lehetek földi helytartója megannyi örökérvényű kulturális pillérnek. Női tartással, erővel, bölcsességgel való első fontos találkozásaim: Károlyi Mihályné Andrássy Katinka emlékiratai, Venczel Vera által közvetített Cecey Éva, vagy Katona Klári Titkaim című albuma. |
|
A nevemet a legtöbben talán a Raj Ráchel flódnijáról ismerhetik, szeretem azt hinni, hogy a különleges és szép torták láttán ugyancsak eszébe jutok az embereknek, hiszen tortatervező a hivatásom. A mindennapjaimat az üzletemben töltöm, vezetem a cukrászműhelyt, a munka minden pillanata, még ha kihívásokkal is teli, élvezetes számomra. Amit talán még nem tudnak rólam, hogy a gasztronómia egésze a szenvedélyem. A sütemények készítése mellett, imádok főzni is. Megnyugtat, feltölt, és az ételek megalkotását egyfajta kreatív játéknak élem meg. A péntek esti vacsoráimra boldogan készülök, a barátaimmal erre várunk egész héten. Régi vágyam átadni a főzés örömét, és az élményt, hogy a konyhában töltött idő „énidő” is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy tagja lehetek a Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai világszervezetnek, ahol a magyar Chaine Egyesület elnökségi tagja vagyok, illetve az Országos Ifjúsági Szakácsversenyeken zsűriként veszek részt. Imádom az extrém mintás konyharuhákat, és szép tárgyakkal, akár illatos gyertyákkal is körülvenni magam a konyhában. Gyűjtöm a különleges sókat, a barátaim mindig hoznak valami egészen izgalmasat az utazásaikról. A szép tálalás nagyon fontos számomra, egy egyszerű szendvics is jobban esik, ha ízlésesen van felhelyezve egy szép tányérra, megbabonáznak az apró részletek. A receptjeimet a férjem és az én szüleim első közös vacsorája óta gasztrónaplóban vezetem, ahol a legemlékezetesebb péntek esti menük mellett, a legsikeresebb ételeim is megtalálhatóak. Mostanra 5 ilyen kötetem van, és csak reméltem, hogy ezekből egyszer szakácskönyv készül. Most megvalósult az álmom. |
|
Vajdasági, vidéki lányként mindig is szeretett a konyhában tüsténkedni, szerette az illatokat, az ízeket és hogy a családjával olyan ételeket ehettek, amelyeket maguk termeltek meg. Szívesen ápolja a szívéhez közel álló családi hagyományt, és minél többek számára közvetíti a természettel való harmonikus együttélés fontosságát, hogy a konyhában is egyre inkább visszatérjünk a gyökereinkhez. |
|
A Közgáz elvégzése után sosem gondoltam volna, hogy végül dietetikus leszek. Saját cukorbetegségem állított új pályára, és ez a felnőtt fejjel megtalált hivatás az igazi terepem. Lenyűgöznek az emberi szervezetben zajló folyamatok, a táplálkozás hatása az egészségi állapotunkra. Imádok előadni és írni, közelebb hozni ezeket az izgalmas témákat a laikus közönséghez. Az erdei túrák, a kertészkedés és a családdal, barátokkal megélt idő tölt fel, de ha elkap a hév, hetekig olvasok minden szabad percben, a skandináv krimik nagy favoritjaim. Szeretnék eljutni Japánba, megtanulni még legalább egy nyelvet és felfrissíteni a zongoratudásom. Kedvenc állatom a mókus, ezt minden közeli ismerősöm tudja, így mindig eszükbe jutok, ha látnak egyet. |
|
A sokéves hazai és külföldi egyetem befejezése óta dietetikusként életem minden napja a gyógyításról, a klinikáról, a betegeknek való segítségnyújtásról, valamint a tévhitekkel szembeni útmutatásról szól. Engem ez éltet, ez ad szinte végtelen erőt és energiát. A sütés-főzés, konyhai ténykedés számomra terápia — és ezt kizárólag intuitívan csinálom, mert így közben sokat lehet kóstolgatni, fantáziálni, szórakozni, pedig elvileg az étel nem játék, legalábbis azt mondják. Cserkészként rengeteget túráztam, hónapokat töltöttem a magyar erdőkben. Több pozícióban dolgozó nőként ma már a termelői piacokon élem meg a természet közelségét. Kedvenc szavam a gombóc, az eddigi kedvenc városom pedig Hong Kong, ahol sok a gombócos étel — szerintem ezzel még nekem lesz dolgom a jövőben! Az ajándékozás a szeretetnyelvem, és ha a meglepetés valamilyen étel, akkor minden rendben van. |
|
Szabó Zsófi megszámlálhatatlan színházi és tévés munkát tudhat magáénak. Jelenleg az RTL egyik női műsorvezetője. Láthattuk már sorozatsztárként a Jóban Rosszban napi sorozatban, a Válótársak és Hotel Margaret csapatában is. Vezette a Toplistát, zsűrizett az Álarcos énekesben, és színészi-énekesnői tudását megcsillogtatta a Szenzációs négyes színpadán. Ha épp nem a televízió képernyőjén láthatjuk, akkor a legfontosabb szerepben, otthon, büszke édesanyaként éli a mindennapokat kisfiával, akivel rengeteg főznek és sütnek együtt. |
|
|
|
Várszegi Adél, író, műfordító Budapesten él férjével, három gyerekével, négy patkányával, és egy kutyájával. Történeteiben főként állatok szerepelnek. E különös jelenség miértjére még ő maga sem tudja a pontos választ, de tény, hogy majdnem minden állat közel áll a szívéhez. A kullancslégy meg a kullancs mondjuk nem, illetve a levéltetveiket az író gyümölcsfáin terelgető hangyák sem, akik a világért sem választanának maguknak más legelőt. Írni ezért is szeret annyira, mert a mese szereplői általában azt teszik, amit ő akar, bár a legtöbbjük igen önfejű és gyakran megesik, hogy ha olyan kedvük van, egy teljesen új irányba kuszálják tovább az író által megálmodott történetet. Van azonban egy valami, amiből nem hajlandó engedni, még szeretett állatszereplői kedvéért sem: sosem szeretne szájbarágósan tanulságos történeteket írni, mivel emlékei szerint ez volt az egyetlen, amivel gyerekkorában még a világból is ki lehetett őt kergetni. |
|
Világéletemben nagy mesemondó voltam, ezt a feleségem és a barátaim tudják a legjobban. Az ügyvédi munkám is egyfajta mesemondás, de az csupa igaz történet. Néha szomorú, néha vidám mesék ezek a történetek, ahogy az élet is az. Az ember igyekszik mindig olyan mesét írni, aminek boldog a vége, ha sikerül, maga is boldog lesz, ha nem, akkor a következőt mindenképpen szeretné szépre írni. Újságíró nagymamám és dramaturg nagybátyám már gyerekkoromban biztattak és támogattak az írásban. Ennek ellenére azt hittem, egész életemben csak kereseteket és fellebbezéseket fogok írni, aztán megszülettek a gyerekeim, és minden másképp lett. |
|
A dietetikusi diplomáját 1994-ben Pécsett szerezte, majd rövid kitérőt követően a Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezető dietetikusa lett. Míg a sebészeti szakterületen eltöltött idő alatt a táplálásterápiában szerezett jártasságot, addig jelenleg a Kardiológiai Osztályon leginkább prevenciós feladatokat lát el. Rendszeresen tart a táplálkozásról előadásokat iskolákban és lakossági fórumokon, illetve különösen közel áll a szívéhez a dietetika tantárgy oktatása. Olyan szakembernek tartja magát, aki arra törekszik, hogy az egészséges ételek élvezhető, ízletes fogások legyenek. A könyv létrejöttében az a személyes élménye is szerepet játszott, hogy barátai, családtagjai és kollégái rendszeresen kérik, hogy a változókori tüneteikre, problémáikra étrendi javaslatokkal segítse őket. |
|
Vékony Blanka tanácsadó dietetikus, tudományos munkatárs. Jelenleg PhD-fokozata megszerzésén dolgozik az alternatív étrendek és kutyatáplálás témakörben. A kutya jó étrend könyv társszerzője több mint tíz éve indította el vállalkozását Dr. Mák Erzsébettel és Balogh Líviával. A Kutyadiéta (www.kutyadieta.hu) legfőbb célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a kutyáknak, akiknek speciális étrendre van szükségük. A legtöbben betegség miatt keresik fel őket, hiszen az ebek körében is sok a táplálkozással összefüggő, diétával kezelhető probléma, pl. táplálékallergia, vesebetegség, elhízás, epilepszia stb. |
|
Négyesfogathajtó, szakács, méhész, bankár, közgazdász, producer. Fontosnak tartja megőrizni és népszerűsíteni Magyarország óriási szellemi-kulturális hagyatékát. Tudását és tapasztalatait másokkal is megosztja, ezért több film és könyv készítésében is szerepet vállalt. Szívügye a beporzók védelme és az egyik legsikeresebb magyar sportág, a négyesfogathajtás történelme. Mindenből a maximumot szereti kihozni. Szívesen próbál ki új dolgokat, rögtönző típus, célja, hogy könyveivel alapos tudást és önbizalmat adjon az olvasóknak. |
Talán legtöbben divat- és portréfotográfusként ismernek, hiszen az elmúlt évtizedben London, LA és Budapest tengelyen ingázva, olyan magazinokkal volt lehetőségem együtt dolgozni, mint a Vogue, Numero, i-D, vagy márkákkal mint Louis Vuitton, YSL, Dior vagy Marc Jacobs, illetve olyan előadókkal és színészekkel mint Aurora, Eagles of Death Metal vagy Jamie Campbell Bower. Mégis mindemellett mindig is fontosak voltak a saját, személyes fotó projektek is, amiben a zenei szubkultúrák, a youth culture , a szerelem és identitás-keresgélés témakörei foglalkoztatnak. Junior Príma Díjas fotográfus vagyok, a Canon európai nagykövete illetve a Magyar Fotóművészek Szövetségének a tagja. |
|
|
A gasztronómia különböző formái és felületei az életem fontos részét képezik. A főzés – számomra – alkímia és meditáció. Játék a tűzzel és a természet kreálmányaival. Játék, amiben anyagok halmazállapotán változtatsz, keversz, kavarsz, táplálsz és csábítasz. Főzés közben tudok teljesen kikapcsolni, elveszni a hedonizmus és a kreativitás határtalan világában – így tudok igazán szeretni és gondoskodni. Kifejezni azt, amit érzek. Az inspirációt pedig elsődlegesen az utazásból merítem, legyen szó nyüzsgő nagyvárosokról vagy befelé fordulásra csábító, természetközeli helyekről. |