Az 5 Legerősebb immunerősítő MAGYAR SUPERFOOD
A tél beköszöntével érdemes megerősítenünk immunrendszerünket. A táplálékkiegészítők használata mellett, helyett gondoskodhatunk szervezetünk egészségéről az étkezésekre való odafigyeléssel is.
A superfoodok rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez, főként akkor, ha igyekszünk elsősorban hazai forrásból beszerezni. Lássunk néhány kiváló szuperélelmiszert, melyek itthon is könnyedén elérhetők.
CÉKLA
Vérnyomáscsökkentő szerepe, szív- és érrendszert támogató hatása különösen figyelemre méltó a magas vérnyomásban szenvedők és a túlsúlyosok számára. A céklában megtalálható számtalan antioxidáns hatású vegyület, melyek segítenek a gyulladásos folyamatok leküzdésében.
Számtalan étel főszereplője lehet. Ha leveleivel és levélnyelével együtt jutunk hozzá, a spenóthoz hasonlóan használjuk fel párolva, mártásba, vagy akár smoothie készítéséhez. A cékla levelének nincs földes íze.
SÁRGARÉPA
A sárgarépa növényi tápanyagtartalma hozzájárul az immunrendszer működéséhez, béta-karotin-tartalma az A-vitamin előanyagaként a szem egészségét támogatja. Teljesítményfokozó, állóképesség-javító jótékony hatását akár a mindennapi sportolás során is hasznosíthatjuk.
A nyers sárgarépa antioxidáns-tartalma magasabb, mint a főtt változaté, a béta-karotin azonban a puha, főtt, sült sárgarépából hasznosítható inkább a szervezet számára. Szerencsére a sárgarépa olyan zöldség, ami még a nagy bevásárlóközpontok polcain is legtöbbször hazai.
FEKETE RETEK
Szervezetünk számára kedvező hatású növényi vegyületek tartalmaz, melyek kiemelkedő erővel támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait.
Fogyaszthatjuk nyersen akár szendvicshez, akár salátaként. Használhatjuk leveszöldségként, vagy sütőben sütve is elkészíthető. Ha héját alaposan megmossuk, akár hámozás nélkül is ehetjük.
CSIPKEBOGYÓ
A kötőszövetek és a bőr egészségének őre. C-vitamin-tartalma kimagasló, azonban leforrázva, teaként ez már nem érvényesül.
Szabadgyökkötő kapacitása lekvár, szörp, mártás formájában is megmarad, így például egy szelet kalács csipkebogyólekvárral megkenve máris superfoodbomba lehet.
CSIPERKE
Alacsony energiatartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban igencsak bővelkedik. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, a benne található antioxidánsok pedig a daganatos megbetegedések kialakulását és leküzdését segítik.
Felhasználása rendkívül változatos: omlett, leves, raguk, töltött ételek kedvelt alapanyaga, de önmagában is finom grillezve vagy töltve.
A superfood kifejezés sokak számára egyet jelent az egészséggel, hiszen olyan alapanyagot mutat, amely valamely értékes tulajdonságában kiemelkedik társai közül. A legnépszerűbbek sorát a goji bogyó, az avokádó, a tengeri moszat és a lazac vezeti, ám a vargányáról, a rizsről vagy akár a sárgarépáról, padlizsánról már csak kevesen tudják, hogy szintén igazi szuperélelmiszerek, ráadásul itthon is megteremnek.
E könyv szerzője nem kevesebbre vállalkozott, minthogy összegyűjtse mindazokat a hazánkban fellelhető zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és olajos magvakat, melyek szupererővel rendelkeznek, így méltán viselhetik a magyar superfood elnevezést. Dietetikusként hitelesen mutatja be értékes tápanyagtartalmukat, egészségünkre gyakorolt pozitív élettani hatásukat és változatos konyhai felhasználásukat. Mindezek mellett ahhoz is kellő bizonyítékkal szolgál, miért érdemes elsősorban a hazai szuperalapanyagokat beépíteni étkezésünkbe, és hogy ezzel a választással milyen sokat tehetünk a fenntartható, környezettudatos táplálkozás és életmód érdekében.
A látványos, kedvcsináló fotókkal illusztrált kiadványban több mint száz hazai szuperélelmiszer, és a belőlük készült izgalmas, ínycsiklandó és egészséges finomság receptje kapott helyet. S hogy az alapanyagok beszerzése se okozzon gondot, a hazai termőhelyekről, illetve az aktuálisan elérhető termények listájáról is tájékozódhatnak az olvasók.
A könyv elérhető webshoppunkban.