Mary Berg: Évszakról évszakra

Ízletes fogások egész évre
"Apukámnak, a ház valódi szakácsának"
Azt hiszem, az ételekkel és a főzéssel való kapcsolatom leginkább egy örökké tartó szerelmi viszonyhoz hasonlít.
Amióta csak az eszemet tudom, nem telt el úgy nap, hogy ne álmodoztam volna ételekről, amelyeket megvehetek, kitalálhatok, megfőzhetek, és megehetek. De nem viszonzatlan szerelem ez: az étel mindig ott volt, hogy kielégítse aktuális sóvárgásaimat, vagy feldobja a hangulatomat.
És titkon abban reménykedem, hogy a legtöbb ember hozzám hasonló, örökké tartó szerelmi viszonyban áll az ételekkel, az étkezéssel.
Ahogy kedvenc patkányom is tiszteletteljesen mondta rólunk, emberekről a mesében:
„Van bennük valami. Nemcsak túlélnek, hanem felfedeznek, létrehoznak valamit. Csak nézd meg, mit csinálnak az étellel!” —Remy, L’ecsó
Az ételben örömünket kell lelnünk, nemcsak a testünket, hanema lelkünket is táplálnia kell. Engem mindig izgalommal tölt el tavasszal az első kosár napérlelte eper megkóstolása, vagy ha beleszimatolok a levegőbe a hátsó kertemben egy nyári grillparti alkalmával. Egészen ellazulok, mikor olyan ételt eszegetek, amely visszaröpít a gyerekkoromba, vagy ha belélegzem egy tál gazdag leves illatát az ünnepi asztalnál, miközben odakint a hó lassan mindent ellep. Az életem része, hogy az étel nemcsak az éhségemet csillapítja, hanem ettől sokkal többet ad. Ezt az érzést próbálom megragadni a konyhámban is, és átadni a receptjeimmel.
Akik ismerik a Buli a konyhában – Könnyen elkészíthető ételek minden alkalomra című könyvemet, már tudják: az ételeim úgy vannak kitalálva, hogy egy csordányi embert meg lehessen velük etetni, és minden étkezés egy barátokról, családról szóló ünneppé válhasson. Amikor azt a könyvet készítettem, egy olyan receptgyűjteményt szerettem volna létrehozni, amely a vendéglátásban kevésbé jártasaknak segít, és eloszlatja azt a tévhitet, hogy egy konyhai buli legyen affél éttermi látogatás. Ha megfelezzük az adagokat, a receptek tökéletesek egy hétköznapi, családi étkezéshez is, de mind az alapanyagok, mind pedig az adagok tekintetében nagyobb összejövetelekre szántam.
Félreértés ne essék, a következő oldalakon található receptek segítségével is őrült nagy bulit lehet majd csapni a konyhában, de ezúttal kicsit személyesebb könyvet szerettem volna létrehozni.
Az Évszakról évszakra ugyanúgy az ételekről, a barátokról és a családról szól, mert a főzés és az evés közös élménye az együttlét és a szeretet. De ezek a receptek elsősorban azt mutatják be, hogy mi, a családommal hogyan eszünk nap mint nap.
Ahogy az évszakok váltakoznak, úgy változnak az ételek is, amelyeket megkívánok, és elkészítek. Néha az alapján főzök, hogy mit találok a piacon, máskor az időjárás határozza meg, mit vásárolok, néha pedig az aktuális hangulatom dönti el, mi kerül az asztalra.
Az Évszakról évszakra igazi betekintést ad a konyhámba, és megmutatja, milyen ételeket készítek az év adott időszakában.
A könyvben szereplő alapanyagok könnyen beszerezhetők egy átlagos közértben vagy a piacon, sőt akár a saját kamrádban is megtalálhatod őket. A konyhai eszközök közül is igyekeztem a legegyszerűbbeket használni, mert mindennél jobban utálom, ha kinézek magamnak egy receptet, de nem tudom elkészíteni, mert valami hiányzik hozzá az eszköztáramból. Ebben a könyvben csupa olyan receptet válogattam össze nektek, amelyeket nemcsak egyszerű megfőzni, de elkészítésükkel olyan kulináris varázslónak fognak tartani benneteket, mint amilyenek szerintem vagytok is.
Üdv a konyhámban, ahol az évszakok, a hangulat és a vágyak egy egész esztendőre elegendő finomságot hoznak össze!
Mary