3 gyors, finom, egyszerű recept
Ambrus Éva, Vágó Piros:
Gyors finom, egyszerű- 77 recept a mindennapokra
Tippek a gyors és tudatos ételkészítéshez
Annak érdekében, hogy valóban gyorsan tudj egy ételt elkészíteni, elengedhetetlen, hogy minden hozzávaló legyen otthon. A gyors ételkészítést a legtöbb ember úgy képzeli el, hogy kinyitja a hűtőt vagy a kamrát, és az ott lévő dolgokból valami gyorsat és finomat összedob. De hiába a legtöbb gyors ételötlet, ha valamelyik fő hozzávaló hiányzik, nem igaz? Persze ezt nem úgy kell megoldani, hogy legyen mindenből bőségesen otthon, mert annak csak lejárt vagy megromlott élelmiszerkupac lesz a vége. Mindenféle közismert ötlettel ellentétben ebben csak az fog segítségedre lenni, ha picit tudatosabb leszel azzal kapcsolatban, hogy mit esztek, azaz megtervezed a heti menüt. Most azt gondolod, ennyi időd aztán végképp nincs, de hidd el, pár hét után mindez rutinná válik, és végre használni tudod azt a rengeteg szakácskönyvet, ami a polcodon sorakozik, vagy végre elkészül néhány finomság az online lementett receptekből.
Banánszusi
Hozzávalók 2 személyre:
2 banán
2 tortillalap vagy palacsinta
2 evőkanál mogyorókrém
2 evőkanál gránátalmamag (elhagyható)
1. A banánt meghámozzuk.
2. A tortillalapot vagy a palacsintát a mogyorókrémmel
megkenjük, a banánt ráfektetjük, majd feltekerjük.
3. A tekercset a mogyorókrémmel kívülről is megkenjük, és kb. 2 cm-es karikákra vágjuk.
4. Gránátalmamaggal díszíthetjük.
Variációk: Forgathatjuk csokoládéreszelékbe, csokoládékrémbe, kókuszreszelékbe vagy darált dióba, mogyoróba is.
Joghurtos tonhalkrém pirítósra
Hozzávalók 4 személyre:
1 szál szárzeller
1 kis fej lila hagyma
1 doboz (80 g) tonhalkonzerv
2 evőkanál natúr görög
joghurt
1 evőkanál majonéz
1 ecetes uborka
1 kávéskanál mustár
néhány szál friss petrezselyemzöld
só
őrölt fekete bors
1. A szárzellert megtisztítjuk, ha szükséges, a fás szálakat lehúzzuk róla, és a zöldséget egészen apróra vágjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, és szintén finomra aprítjuk.
3. A tonhalat összetörjük, a joghurttal, a majonézzel, a kis kockákra vágott uborkával, a mustárral, a finomra aprított petrezselyemmel, a szárzellerrel és a hagymával összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és pirítósra kenve kínáljuk
Dinnyés frissítő
Hozzávalók 4 személyre:
200 g görögdinnye
(héj nélkül)
1 zöldcitrom
1 csokor friss mentalevél
jégkocka
400 ml szénsavas
ásványvíz
1. A dinnyét 2×2 cm-es kockákra vágjuk, kimagozzuk, és a mélyhűtőben megfagyasztjuk.
2. A zöldcitromot alaposan megmossuk, és vékony karikákra szeleteljük.
3. A mélyhűtött dinnyét 4 pohárba egyformán szétosztjuk, ugyanígy a citromkarikákat és a mentaleveleket. Üvegpálcával vagy tömőfával az alapanyagokat egy kicsit megnyomkodjuk, összezúzzuk, hogy az ízek jobban érvényesüljenek az italban.
4. Kívánság szerint mindegyikbe jégkockát dobunk, és az ásványvízzel felöntjük.