data-lang="hu">

AIAIÉ Bespoke Design

Gyerekként sok időt töltött a zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt lelkesen és szeretettel termesztő nagymamájával Hegedűs Zsanett, az AIAIÉ Bespoke Design tervezője. Márkanevét az Odüsszeiában szereplő Kirké lakhelyéül szolgáló bőség szigete ihlette. Amellett, hogy nagy örömmel segített neki a kertben végzett teendőkben, hamar megfigyelte, hogy nagymamája kertjében sosincs hulladék, mindennek megvan a helye, ügyel a környezetére, a szőlő kötözéséhez pedig előszerettel használt természetes raffiadarabokat. A mostanra bespoke tervezővé és textilszakértővé vált Zsanettre akkoriban óriási hatással volt mindez, ezért a megrendelésre készült ruhák alkotása során kifejezetten figyel a hulladékok megfelelő újrahasznosítására.

A koronavírus-járvány sok mindent átalakított, azonban a méretes szabóságok és a bespoke alkotók iránti igényes fogyasztói lelkesedés mindig képes újra fellángolni. A bespoke egyedi méretre, kifejezetten rendelésre, klasszikus szabóságban készített ruhadarabokra – leggyakrabban férfiak számára készített öltönyök esetében – használt kifejezés. A bespoke-szabók magas minőségű anyagokból varrnak, minden részletet kézzel dolgoznak ki. Ahogyan az haute couture kifejezetten a női ruhák szabászati csúcsa, úgy a férfiak esetében a bespoke tekinthető annak. Arra pedig, hogy méretre alkotó tervezőként Zsanett hogyan tudta az idő előrehaladtával fenntarthatóbbá tenni a folyamatot, annyit válaszol: úgy, hogy minden egyes folyamatot ő maga felügyel és vezet, végül finisel, mert számára az átláthatóság a legfontosabb.

Tervezőként úgy látom, hogy alapvetően fejben kell meghozni komoly döntéseket ahhoz, hogy ne pazaroljunk, és felismerjük a feldolgozással járó körforgás lehetőségeit. Ahhoz, hogy a poliészterből granulátum legyen, komoly munkára van szükség, amelynek szintén komoly karbonlábnyoma lehet. Ezért a mentegetőzés helyett a fogyasztóknak és a gyártóknak egyaránt eleve el kéne határolódniuk az újabb szintetikus anyagból készül divatcikkektől. Amikor hozzám jön egy megrendelő egy olyan kéréssel, hogy műszálas anyagból készítsek neki egy ruhát, mindig sikeresen elmagyarázom neki, hogy nincs jobb a természetes matériáknál.”

Ahány ruha, annyi történet, vallja Zsanett. Valahányszor megrendelővel konzultál, rengeteg dolog kiderül az adott személyről, miközben arról beszélgetnek, melyik alapanyaggal vágjanak bele az egyedi tervezésű kreációba. Textilszakértőként küldetésének érzi, hogy edukálja vásárlóit, ezért legtöbbször azt is elmondja, hogy bár a len egy természetes és klasszikus alapanyag, a tartósságra törekvő megrendelőknek mégsem javasolt, mert kopásállósága (különösen a nadrágok esetében) csupán egy-két szezonra szól.

Zsanett szerint a kevert szálas anyagokkal is sokkal megfontoltabban kéne bánni, ha a divatipar hosszabb életciklussal bíró ruhadarabokat szeretne készíteni a fogyasztóknak, akik nem mellesleg arról is ritkán tudnak, hogy egy selyem-pamut keverék esetében előbbi egy kényesebb anyag, így pár mosás után egyszercsak azt fogják érzékelni, hogy a lúgok hatására kezd szétesni szeretett viseletük selyemből készült része. Így lesz a nem megfelelő gondozás során rövidesen hulladék belőle, és egy újabb olyan textil, mellyel sokan nem tudják, mit is érdemes kezdeni.

A bespoke egyik erőssége a minőségi kivitelezés mellett, hogy könnyen javítható. Én például mindig elteszek egy kis anyagot abból, amelyből a megrendelést készítettem. Nem célom a túltermelést támogatni, ezért célzottan gyártunk és adunk el hosszan tartó ruhadarabokat. S bár régen sokat kellett magyarázkodni, hogy egy tervező lehet egyszerre kivitelező és szabó is, ez sok kellemetlenséget okozott, mára azonban felvállalom, hogy benne lehetek az összes folyamatban a tervezői gondolkodásommal, s emiatt érzem, hogy tökéletes munkát adok ki a végén.”

A tervező úgy véli, a bespoke műfajában a fenntarthatóság és tudatosság kettőse alapból megvan, neki is időre volt szüksége, mire még jobban átlátta, hogy mely pontokban tud még környezetbarátabb megoldásokat alkalmazni munkafolyamatai során. A magyar textilipar hiányosságaira viszont tervezőként fontosnak tartja felhívni a figyelmet, elvégre hiába szeretne hazai cégeknél igazán tartós és minőségi alapanyagot vásárolni, ha erre nincs létező helyi gyártó.